Tratatul de la Kutciuc-Kaïnardji (1774)

 

Tratatul semnat la 21 iulie 1774 a marcat un mare moment în istoria chestiuni orientale. Acest tratat scoate în evidenţă modul de raportare al Rusiei la noile realităţi din Europa estică. Oamenii de stat ruşi înţelegeau deja poziţia de care se bucura statul rus, intervenind astfel în politica internă a Imperiului Otoman. Tratatul, fără nici o îndoială, consemnează reculul evident al puterii Imperiului Otoman.

Rusia, ca urmare a presiunilor Austriei, a retrocedat statului otoman Moldova şi Ţara Românească, dar a păstrat teritoriile Kubanului şi Terekului, apoi întreaga stepă de-a lungul Mării Negre între Bug şi Nipru, inclusiv gurile Niprului. Rusia mai primea controlul Azovului şi a strâmtorii Kerci. Tătarii din Crimeea îşi câştigau independenţa. Practic, în nordul Mării Negre turcii mai păstrau o singură poziţie strategică puternic fortificată: Otceakovul. Sultanul mai accepta ca Marea Neagă să fie deschisă în faţa flotei ruseşti, recunoscând astfel libertatea de navigaţie a acestora. Această concesie era rezultatul unui îndelungat deziderat al Rusiei. Principatele române rămâneau sub suveranitate otomană, dar intrau şi sub protectoratul rusesc. Rusia devenea totodată şi protectoarea creştinilor ortodocşi din Imperiul Otoman.

Rusia exploatase la maxim posibil victoriile sale militare. Ecaterina a II-a a nominalizat consuli ruşi în principatele dunărene, dar şi în numeroase locuri din Balcani sau insulele greceşti. Consulii ruşi au fost aşezaţi chiar şi în Egipt. Prin intermediul acestor consulate Ecaterina a II-a a beneficiat de noi mijloace de subminare a autorităţii sultanului.

Drept răsplată, pentru serviciile diplomatice făcute de către Austria în timpul războiului cu ruşii, sultanul a cedat prin convenţia de la Palamura, semnată pe 4 mai 1775, monarhiei habsburgice Bucovina. Acest teritoriu a fost de altfel revendicat de către austrieci, cum că el ar aparţine de Podolia poloneză. De altfel, sultanul nici nu putea să se opună unei eventuale intervenţii militare austriece în regiune. Pentru Rusia această afacere nu avea o foarte mare importanţă, ea era mult mai atentă asupra Mării Negre – spaţiu care i se deschisese după pacea cu turcii.

 

 Sursa: Mircea Brie, Ioan Horga, Relatiile internationale de la echilibru la sfarsitul concertului european

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor