Pacea de la Versailles din 1783

 

Actul definitiv al tratatului de la Versailles a fost semnat pe data de 3 septembrie 1783, iar el nu putea decât să confirme textul preliminariilor semnate.

Tratatul de la Versailles cuprindea patru convenţii:

1. Convenţia anglo-americană, prin care erau confirmate preliminariile din noiembrie 1782. Convenţia recunoştea practice independenţa coloniilor engleze şi formarea Statelor Unite ale Americii. Anglia şi noul stat american îşi stabileau frontierele (dintre Canada şi coloniile devenite independente): Anglia ceda noului stat american toate teritoriile situate la sud de Marile Lacuri şi la est de râul Mississippi. În ciuda insistenţelor negociatorilor englezi, în textul tratatului nu a fost introdusă nici o garanţie cu privire la justeţea şi generozitatea Congresului faţă de coloniile rămase fidele coroanei engleze.

2. Convenţia anglo-spaniolă, prin care Spania primea Minorca şi o parte din Florida. Gibraltarul rămânea sub suveranitate engleză. Frontierele din Florida nu erau fixate pe Munţii Alleghani, cum îşi doreau spaniolii, ci pe Mississippi.

3. Convenţia anglo-olandeză comporta restituiri reciproce ale cuceririlor, mai puţin Negapatam, pe coasta Indiei, care rămânea engleză. Opinia publică engleză a privit drept dezastruoasă această pace.

4. Convenţia anglo-franceză, prin care Franţa primea în totalitatea stabilimentele sale din Senegal, câteva insule din Antile (Tobago, Saint-Lucie) şi Saint-Pierre-et-Miquelon. De asemenea, Franţei i se recunoştea dreptul de a fortifica Dunkerque şi agenţiile sale din India. Franţei i se mai recunoştea dreptul de pescuit în zona Terra-Nova.

 Sursa: Mircea Brie, Ioan Horga, Relatiile internationale de la echilibru la sfrasitul concertului european

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor