Pacea de la Karlowitz

 

Negocierile de la Karlowitz au debutat în iulie 1698, iar cele două părţi au reuşit să ajungă la un consens pe 26 ianuarie 1699, când de altfel turcii au semnat tratatul de pace cu austriecii, veneţienii şi polonezii.

Rusia, neobţinând ceea ce îşi propusese nu a semnat tratatul, încheind cu turcii o pace separată abia în 15 iulie 1700.

Ungaria şi Transilvania, cu mici excepţii, reveneau austriecilor,  Polonia a primit Podolia şi partea vestică a Ucrainei. Veneţienii intrau în posesia Moreei, Corintului, Insulei Sainte-Maure şi a câtorva teritorii din Dalmaţia, Albania şi Bosnia, fără însă a primi şi Insula Creta.

Rusia, în cele din urmă, primea recunoaşterea cuceririi Azovului, care asigura ieşirea la Marea Neagră şi instalarea armatelor sale în proximitatea acesteia, mai primea o parte a Ucrainei de la est de Nistru, întinzându-se până la Kouban.

Acest tratat consacră noua realitate geopolitică din Europa central-sud-estică. Putem constata o întoarcere completă a situaţiei în favoarea Habsburgilor. Aceştia obţinând suveranitatea deplină asupra regatului Ungariei, exceptând Banatul Timişoarei.

Creşterea teritorială a monarhiei era spectaculoasă, Ungaria istorică cu dependinţele sale reprezentând nu mai puţin de 350.000 de km2, făcea de acum parte din structurile teritoriale ale monarhiei habsburgice.

Tratatul de la Karlowitz a marcat începutul pierderii de către Imperiul Otoman a importantelor sale poziţii deţinute în Europa. Mai mult, el consemna o deschidere fără precedent a statului sultanilor în faţa marilor puteri europene ce doreau să profite de slăbiciunea acestuia. Imperiul Otoman era acum mai deschis ca niciodată în faţa incursiunilor şi influenţelor străine. În planul politicii sale străine, Sublima Poartă nu mai dicta şi nici nu-şi mai impunea deciziile, din contră, ea trebuia să satisfacă exigenţele adversarilor săi. Mediind pacea, englezii şi olandezii, au obţinut, aşa cum o făcuseră şi francezii, reînnoirea Capitulaţiilor şi îmbunătăţirea condiţiilor comerciale pentru negustorii celor două state.

 

 Sursa: Mircea Brie, Ioan Horga, Relatiile internationale de la echilibru la sfrasitul concertului european

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor