Ciza secolului al XIV lea la nivel european

 

Încă de la începutul secolului al XIV-lea apar semne care anunţă încetarea creşterii economice înregistrate în Europa apuseană în ultima vreme şi chiar apariţia unei noi crize. În primul rând, clima pare să se fi schimbat în nord-vestul Europei, devenind mai umedă, mai rece şi mai instabilă, cu consecinţe asupra recoltelor care sunt mai slabe, iar în anumiţi ani chiar dezastruoase. Apoi, se constată o anumită epuizare a pământurilor, mai ales a celor de slabă calitate, puse în valoare mai târziu, în urma presiunii demografice. Pe aceste terenuri, randamentele erau mai slabe, dar se menţin şi zone cu randamente mai înalte, ceea ce nu oferă însă soluţii pentru evitarea tuturor problemelor.

Consecinţa acestor schimbări este frecvenţa perioadelor de foamete, care în unele regiuni ale Occidentului sunt prezente cam la fiecare doi ani. De exemplu, marea foamete dintre 1315-1317, prelungită în unele zone până în anii '20 ai secolului, a determinat o mortalitate de 6-15%, în funcţie de regiuni. Complementul obligatoriu al perioadelor de lipsuri şi al schimbărilor climatice a fost răspândirea epidemiilor şi a epizootiilor, care lovesc oameni şi animale, fragilizând şi mai mult echilibrul economic şi demografic. O astfel de epidemie, cu consecinţe extrem de grave, a fost cea de tifos din anii 1322-1323. Drept urmare, creşterea demografică din ultimele secole nu numai că se opreşte, dar începe şi un anumit recul, datorat creşterii mortalităţii, reducerii natalităţii şi scurtării speranţei de viaţă. Condiţiile de viaţă ale oamenilor obişnuiţi sunt înrăutăţite şi mai mult de creşterea fiscalităţii în statele pornite pe calea centralizării sau angrenate în confruntări militare de amploare, precum războiul de 100 de ani. Stângăciile inerente începutului unei fiscalităţi de stat, ineficienţa şi inechităţile prelevării impozitelor lovesc în diferite categorii ale populaţiei, dar cei mai afectaţi sunt cei aflaţi deja în dificultăţi economice, datorită recoltelor proaste din unii ani, prăbuşirii preţurilor la produsele agricole în alţii sau nivelului scăzut al salariilor.

Semnele crizei sunt arătate şi de faptul că negustorii încep să aibă rezerve în a risca în întreprinderi comerciale la mare distanţă, preferând să se "sedentarizeze" şi chiar să investească în pământ, cumpărându-şi eventual şi titluri nobiliare şi renunţând la viaţa activă.

Consecinţele epidemiei de ciumă de la 1346-1351 au fost extrem de grave. Nu avem date globale, dar pe baza mărturiilor de epocă şi a estimărilor parţiale, se presupune că pierderile demografice înregistrate în Europa s-au plasat între un sfert şi o treime din populaţie. Prăbuşirea demografică a fost atât de catastrofală, încât a fost nevoie de aproximativ un secol şi jumătate pentru a se reveni la nivelul de la începutul secolului al XIV-lea. Pierderile au fost agravate şi de faptul că epidemia nu a dispărut, puseuri izolate revenind la fiecare câţiva ani. În Europa apuseană, ciuma a rămas activă până în secolul al XVIII-lea, iar în cea de est, până în secolul al XIX-lea, cu consecinţele negative asupra creşterii demografice şi economice.

Urmările Marii Ciume au fost foarte variate, depinzând foarte mult şi de zona de referinţă. În plan psihologic, efectul a fost devastator, pierderile de vieţi omeneşti la care au fost martori făcându-i pe supravieţuitori să considere moartea o prezenţă cotidiană în existenţa lor. Nu întâmplător, începând din această epocă se răspândeşte motivul artistic al Dansului Macabru, care exprimă conştiinţa unei existenţe precare, aflată la cheremul Morţii. Reacţiile, mai ales în timpul epidemiei, au fost foarte diverse, de la renunţarea la bunurile pământeşti şi dedicarea rugăciunii, în speranţa salvării, dacă nu a trupului, cel puţin a sufletului, până la dedarea la o viaţă de desfrâu, în ideea că trebuie trăit repede şi intens atât cât se poate. Pe plan economic, căderea demografică bruscă a generat iniţial o dezorganizare a activităţilor economice. În timp însă, oamenii rămaşi au reuşit să se adapteze şi să reia, chiar dacă la un nivel mai redus, activităţile economice. Într-un fel, soarta supravieţuitorilor chiar s-a putut îmbunătăţi, deoarece penuria de forţă de muncă putea determina creşterea salariilor. Bineînţeles, elitele au încercat să blocheze procesul, şi în Anglia, încercarea acestora, prin apelul la regalitate, de a îngheţa salariile la nivelul anterior ciumei, a fost una dintre cauzele declanşării răscoalei lui Watt Tyler. De asemenea, cum molima a afectat într-o măsură mai mică şeptelul, cei scăpaţi au putut să-şi îmbunătăţească alimentaţia, consumând mai multă carne decât la începutul secolului. Scăderea numărului de oameni şi dezorganizarea activităţii economice i-a afectat într-o măsură serioasă pe seniori, ale căror venituri scad. Pentru a remedia situaţia, ei încearcă să obţină mai mult de la ţărani, sporind exploatarea, ceea ce generează însă conflicte violente, de tipul Jacqueriei din Franţa, la mijlocul secolului al XIV-lea, sau al răscoalei de la 1381 din Anglia. Deşi înfrânte, aceste răscoale au determinat pe termen mediu şi lung înmulţirea eliberărilor din şerbie şi îmbunătăţirea relativă a situaţiei ţăranilor.

 

Sursa: Antal Lukacs, Ecaterina Lung, Stat si societate medievala

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor