Capitulatiile

 

Dacă în Ţara Românească instaurarea suzeranităţii otomane a avut loc încă în prima jumătate a secolului al XV-lea, în Moldova începutul acestui proces este pus în anul 1456, când ţara acceptă plata tributului, iar în Transilvania abia în 1541.

Recunoaşterea oficială a suzeranităţii otomane a fost făcută prin nişte acte scrise, tratate care în istoriografie sunt numite capitulaţii.

Capitulaţiile Ţărilor Române cu Poarta, prin care ele au obţinut anumite privilegii, au fost acordate de către sultani cu ocazia încetării ostilităţilor militare şi acordul de a plăti otomanilor haraci. În pofida faptului că după formă ele erau diplome sultanale, capitulaţiile au prezentat, în esenţa lor, tratate politice internaţionale negociate, cu obligaţii reciproce ale părţilor. Ele au stabilit statutul politicojuridic al Ţărilor Române care, în esenţa sa, era un statut de autonomie.

Cu toate că, pe parcursul timpului, otomanii au căutat să limiteze acest statut, în esenţa sa, el a fost menţinut întotdeauna. În linii mari, în evoluţia raporturilor Ţării Româneşti şi a Moldovei cu Poarta până la începutul secolului al XVIII-lea, se evidenţiază două etape. Prima etapă cuprinde perioada de până la mijlocul secolului al XVI-lea, când aceste ţări şi-au păstrat atributele suveranităţii, printre care dreptul de a face pace şi război, de a trimite soli şi de a încheia tratate. A doua etapă începe în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când Ţările Române au intrat sub un control mai strict al Porţii şi, în viziunea otomanilor, au încetat a mai fi subiecţi de drept international.

Dreptul internaţional musulman prevedea că în cazul în care teritoriile sunt dobândite prin tratat, atât sultanul actual, cât şi urmaşii lui sunt obligaţi să respecte tratatul încheiat. Pământul unei asemenea regiuni aparţine locuitorilor ei care plătesc haraci, bisericile rămân locuri de închinare. Aceste tratate sunt cunoscute cu numele generic de capitulaţii în terminologia otomană, ahidname-le. Ulterior, sultanii, pentru a sublinia dependenţa domnilor români faţă de ei, au folosit şi alţi termeni: berat şi hatti-i şerif. În Ţările Române, termenii folosiţi pentru desemnarea acestor acte au fost hrisov, tractate, atşirif, diresă. 

 

Sursa: Ion Eremia, Istoria romanilor, epoca medievala

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor