Ordinul decurionilor in Dacia romana

 

Inscripţiile vorbesc adeseori de ordo decurionum, noţiune prin care se înţelege consiliul municipal, se natul local. Asemenea senatului din Roma, el grupează pe foştii magistraţi locali, dar şi pe alţi membri de seamă ai aristocraţiei municipale.

Este compus din membri des mnaţi pe  viaţă, dar este periodic revăut de responsabilii censului municipal (quinquennales). Calitatea de membru se poate pierde prin sărăcire ori infamie, lucru ce se realizează oficial prin excluderea din album decurionum. Membrii consiliului municipal împreună cu familiile lor constituie elita societăţii locale, notabilii.

Decurionatul municipal este o calitate socială la care acced mai uşor membrii familiilor de vază, deja consacrate în această ipostază, dar accesul altora nu  este închis.

Ordo decurionum acoperă înainte de toate un sens instituţional, de organ deliberativ al oraşului autonom. Dar acest sens nu este singurul. El mai înseamnă şi altceva: o stare socială,  categoria celor care înde plinesc condiţiile pentru a accede la magistraturi şi onoruri locale.

 

 Sursa:  Radu Ardevan, Viata municipala in Dacia Romana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor