Cetatea Enisala

 

Prima menționare scrisă a cetății aparține cronicarului Sükrüllah, care relatează despre expediția otomană asupra Țării Românești, din 1416–1417, vizând, în mod prioritar, cele trei cetăți mai puternice din spațiul respectiv: Isaccea («Sackgi»), «Yeni-Sale» și Giurgiu («Iörkövi»).

Cercetarea arheologică, dedicată cetății Enisala încă din anii ’30 ai secolului XX coboară mult în timp momentul edificării acestei fortificații: «sec. XIII–XIV» sau «după mijlocul sec. XIII», argumentele fiind datarea obiectelor din metal, sticlă, lut ars etc., găsite aici, reprezentând obiecte casnice, podoabe și arme. Această datare este restrânsă la sec. XIV (perioada de funcționare a cetății fiind corespunzătoare secolului XIV – începutul secolului XV) de cercetări arheologice mai noi, dar localizate doar în câteva puncte și susținută de o serie de argumente istorice și tipologice, care sfârșesc prin a-i socoti pe genovezi inițiatorii construcției cetății, la sfarsitul sec. XIII – înc. sec. XIV, utilizând probabil meșteri provenind din Bizanț.

Ridicată după 1361 de către genovezi, cetatea este în centrul unor confruntări militare dintre genovezi și despotul Dobrotici (Dobrotiță) din deceniul VII al secolului XIV. Urmează o serie de evenimente complicate și nu îndeajuns de bine controlate istoriografic.

In 1388, parasita fiind de genovezi, este ocupată pentru prima oară de Imperiul Otoman. La scurt timp după acest episod, Mircea cel Bătrân își extinde stăpânirea până la «Marea cea Mare», cetatea devenind unul dintre punctele fortificate importante ale românilor din spațiul dobrogean. Mircea o stăpânește până în 1393, când este ocupată din nou de turci, după care domnul muntean revine în zonă prin 1396. Din acel moment, Țara Românească controlează acest teritoriu și, implicit, cetatea, până în 1416–1417, când Dobrogea este cucerită pentru mult timp de Imperiul Otoman.

Cetatea este parasita definitiv nu după mult timp, fie la începutul secolului XV, fie la sfârșitul secolului XV – începutul secolului XVI, când deplasarea către nord a zonei de graniță otomană, prin ocuparea Cetății Albe și Chiliei, coincide cu colmatarea canalului de legătură cu Marea Neagră a Razelmului și transformarea lui în lac.

 

 

Sursa: Teodor Octavian Gheorghiu, Smaranda Maria Bica, Restitutii: Orase la inceputul evului mediu romanesc

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor