Starea de sanatate a populatiei Romaniei in perioada interbelica

 

Starea de sănătate a populației era precară, specifică unei societăți subdezvoltate. România interbelică prezenta atât cea mai ridicată natalitate din Europa, cât și cea mai ridicată mortalitate.

Tabloul general al principalelor cauze ale deceselor este unul specific perioadei premoderne, în care bolile aparatului respirator și bolile infecțioase și parazitare predomină. Spre exemplu, în 1939, bolile aparatului respirator și bolile infecțioase cumulau o treime din decesele înregistrate, în timp ce bolile de inimă și cancerul reprezentau circa 10%. Pneumoniile și tuberculoza erau deosebit de larg răspândite. Alcoolismul reprezenta o altă problemă medico-socială, ce afecta îndeosebi mediul rural.

La mortalitatea infantilă, România ocupa de asemenea ocupa prima poziție în Europa cu 17,4 decese la 100 de născuți-vii. Aceasta înseamnă că o cincime din copiii ce se nasc în fiecare an, mor înainte de a intra în al doilea an al vieții. În cifre absolute reprezintă pentru totalul de aproximativ 600.000 de copii ce se nasc pe an, 120.000 morți.

Urmarea alimentației necorespunzătoare era frecvența maladiilor acute gastro-intestinale în prima copilărie și a afecțiunilor cronice ale aparatului digestiv în cazul populației adulte.

Starea de sănătate precară se datora și asistenței medicale deficitare: majoritatea țăranilor, pe lângă lipsa banilor, manifesta și reticență, chiar neîncredere față de medici. În 1936, doar ceva mai mult de o cincime (22,2%) dintre copiii morți până la vârsta de un an au fost consultați de medic. Din totalul populației, aproape 60% dintre decese au survenit fără tratament medical. Marea majoritate a nașterilor aveau loc sub îngrijirea unor persoane lipsite de noțiuni medicale. În 1936, ponderea acestor nașteri în mediul rural era de 63%, față de 0,7% asistate de un medic și 37% asistate de o moașă cu diploma.

Numărul medicilor era cel mai mic din Europa: în România exista, în medie, un medic la 12.300 de locuitori, comparativ cu Franța, unde era unul la 1.697 de persoane, Grecia avea un medic la 1.727 de persoane, Belgia unul la 2.344, Suedia la 2.980, Bulgaria la 3.059, Polonia la 3.289 sau Iugoslavia la 3.568.

Din punctul de vedere al sistemului sanitar, România se situa, probabil, pe poziția cea mai dezavantajoasă, comparativ cu celelalte state europene, inclusiv cu cele vecine: numărul persoanelor ce beneficiau de asigurări de sănătate era unul foarte mic. Cheltuielile pentru sănătate se plasau la un nivel satisfăcător doar în cazul gospodăriilor medii din Transilvania și Muntenia  2.500 de lei în Transilvania, 500 de lei în Muntenia, în timp ce în alte provincii la cheltuielile pentru boală s-au identificat chiar sume infime, 5-10 lei.

 Sursa: Coord. Catalin Zamfir, Istoria sociala a Romaniei

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare