Colonizarea svabilor in Transilvania

Stabilirea svabilor în Transilvania nu a fost rezultatul unei miscări populare spontane, ci rezultatul unei decizii a statului austriac. Războiul purtat cu succes de Austria împotriva Turciei (1716-1718), victoria printului Eugen la Petrovaradin si cucerirea Timisoarei la 13 octombrie 1716 i-au obligat pe turci să părăsească Banatul. Alipirea Banatului la Austria s-a realizat prin tratativele de pace de la Karlowitz. Sub numele de „Banatul timisorean”, a apărut un nou teritoriu administrativ austriac condus direct de autoritătile central vieneze. Ca domeniu al Coroanei, era subordonat unui guvernator, devenind un spatiu de colonizare, pentru ca astfel statul austriac să obtină venituri mai mari din impozite. Majoritatea celor nou stabiliti în Banat veneau din vestul si sud-vestul Imperiului german.

Colonizarea Banatului s-a realizat în trei etape. A început după Pacea de la Passarowitz (1718), sub împăratul Carol al VI-lea, si s-a încheiat odată cu războiul cu turcii (1737-1739). Cea de-a doua perioadă a debutat cu urcarea pe tron a împărătesei Maria Tereza si a luat sfârsit prin alipirea Banatului la Regatul ungar, în 1778. Ultima etapă mai importantă a colonizării a avut loc sub împăratul Iosif al II-lea, între anii 1782-1787. Colonizarea era o actiune condusă de stat, dar nu s-a desfăsurat fără greutăti deoarece noii colonisti erau la origine tărani, iar Viena era mai interesată în minerit, deoarece vroia să atace suprematia industrială a Angliei, Frantei si Olandei. De asemenea, multi principi germani s-au opus emigrarii unor forte calificate. Dar procesul de colonizare s-a dovedit finalmente un succes: în decursul unui secol, părtile de vest ale actualei Românii nu numai ca au recuperat rămânerea în urmă fată de Transilvania, ci, în anumite domenii (minerit, transporturi, industrie), au devansat teritoriile locuite de sasi.

În afară de germani - care au fost numiti svabi, desi putini dintre ei erau suabi - în Banat au venit si cehi, italieni, francezi (valoni) si spanioli. Erau cu totii în majoritate catolici, criteriu principal al acceptarii lor de către Casa imperială habsburgică. Odată ajunsi sub administratie ungurească, noii colonisti germani au fost mai receptivi decât sasii sau românii fată de eforturile politice ale ungurilor. Cum însă nu erau separati bisericeste de unguri, la ei încercările de maghiarizare au avut mai mult succes. După 1918 si-au declarat doar ezitant aderararea la statul român deoarece dorinta lor ar fi fost să rămână în acelasi stat cu svabii de pe Dunăre.

 


Sursa: Mircea Brie, O istorie sociala a spatiului romanesc

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor