Frederic al II-lea (1740-1785)

Pentru iluminişti şi pentru suveranii reformatori contemporani, Frederic al II-lea (1740-1785) rege în Prusia, constituie modelul „prin-cipelui filosof”. Dezvoltă ideile noi de inspiraţie franceză ale secolului în lucrări de filosofie, istorie, artă politică şi militară. În Anti-Machiavelli (1740) şi Testament Politic (1752, 1768) îşi anunţă concepţia şi ideile despre guvernare.
Programul reformator decurge din însăşi particularităţile statului prusac. Ca stat suveran şi centralizat, Regatul Prusiei datează din 1701. Face parte din cadrul Sfântului Imperiu roman de naţiune germană. La originea lui stau două entităţi teritoriale şi politice: electoratul de Brandenburg (dinastia Hohenzollern) cu drept de vot în alegerea Împăratului şi ducatul Prusiei Orientale, independent de Imperiu şi în afara graniţelor sale. Deci este lipsit de o reală unitate teritorială. Este un stat lipsit de bogăţii (sol, subsol). A suferit mari pierderi demografice în timpul războaielor din secolul al XVII-lea. Compensatoriu, Frederic a moştenit o administraţie centrală şi o birocraţie eficientă (instituţiile locale tradiţionale feudale n-au fost desfiinţate); o nobilime docilă, care nu s-a bucurat în trecut de libertăţi feudale prea mari; o ţărănime cu statut juridic diferit (şerbi sau liberi); o populaţie dominant protestantă (lutherană şi calvină); resurse financiare şi o armată bine instruită. Reformele sale care au un ritm mai rapid după 1763, urmăresc eficientizarea acestui sistem, reformarea administrativă şi locală nu atât instituţională, înseamnă creşterea exigenţelor în selectarea funcţionarilor (concurs, absolvenţi de universitate, cu cunoştinţe juridice, economice) proveniţi din rândurile micii nobilimi.
Începe reforma în justiţie pe baza unui cod de legi definitivat în 1794 (Codex Fridericus, elaborat de cancelarul Cocceji). Din punct de vedere economic, iniţiativele sale sunt de natură mercantilistă (comerţ, manufacturi) şi fiziocrată, acordând împrumuturi pentru generalizarea culturii cartofului, creşterii animalelor de rasă şi a viermilor de mătase.
Desfiinţează vămile interne, încheie tratate comerciale (Franţa, SUA). Are o balanţă comercială echilibrată deşi pătrunde pe o piaţă concurenţială extrem de activă (Anglia, Saxonia, Bavaria, oraşele hanseatice). Politica impozitară, implică impozitul pe proprietatea funciară, impozitul indirect pe produse de consum (acciza) şi regia monopolului statului (tutun, cafea, alcool, cacao). Cea mai mare parte a fondurilor sunt alocate armatei permanente (200.000) instruită şi dotată modern, cu un corp ofiţeresc recrutat din rândul nobilimii mici (junkeri).
Deficitul demographic este suplinit prin atragerea a peste 300.000 de colonişti europeni, preponderant protestanţi, dar şi evrei. Regele filosof a eşuat în desfiinţarea şerbiei, dar a îmbunătăţit condiţia juridică a ţăranului (desfiinţarea pedepselor corporale, reducerea corvezilor). Frederic a fost animat de idea ordinii şi raţiunii, dar nu a sprijinit mişcarea iluministă prusacă care mergea în direcţia dezvoltării unei culturi în limba germană. Principiul care l-a animat în guvernare a fost „regele este primul servitor al Statului”. A fost şi propriul său ministru, care a administrat „domeniul” sau statul administrativ, nobiliar şi militarist. Pe termen scurt, reformele au făcut din Prusia o putere europeană. 



 Sursa: Ion Bulei, Alin Ciupala, Lucia Popa, Procesul de modernizare in sec. XVII - XIX

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor

Cauzele instaurarii regimului fanariot