Primavara de la Praga

Pe fondul unei diversităţi limitate, în Cehoslovacia, o ţară unde destalinizarea se produsese abia la începutul anilor ’60, în primele luni ale lui 1968 a fost înlăturat de la putere Novotný şi a venit la putere o nouă echipă în frunte cu Alexander Dubček. Din acest moment, Dubček a încercat să împace păstrarea rolului conducător al Partidului Comunist cu reformarea sistemului, intenţia sa nefiind demantelarea sistemului comunist. Încă din aprilie, noua echipă recunoaşte rolul conducător al partidului, dar introduce un „Program de Acţiune” care deşi se dorea moderat, a avut un impact extraordinar: eliminarea cenzurii, dreptul la întrunire, alegerea în diferite foruri prin concurenţă reală între candidaţi.
Încă din martie 1968, liderii blocului comunist au început să privească cu îngrijorare evoluţiile din Cehoslovacia. Deşi conducătorul sovietic Leonid Brejnev era înclinat mai degrabă spre moderaţie, liderii comunişti est-germani şi polonezi sunt cei care manifestă cea mai mare ostilitate faţă de situaţia de la Praga. Teama de o contagiune a modelului reformist ceh era generală în cadrul Tratatului de la Varşovia. Excepţia o reprezenta Nicolae Ceauşescu care nu dorea o consolidare a legăturilor din interiorul lagărului care i-ar fi putut limita şi mai mult libertatea de mişcare.
În acelaşi timp în Cehoslovacia evenimentele erau în plină desfăşurare. Pe 27 iunie 1968 a fost publicat „Manifestul celor 2000 de cuvinte”, document care cerea cehoslovacilor să reacţioneze în faţa abuzurilor de putere prin acţiuni directe, inclusiv „demonstraţii, greve şi boicoturi” şi ameninţa cu rezistenţa armată „forţele străine care se amestecă în dezvoltarea noastră”.
Deşi situaţia devenea tot mai tensionată, Brejnev a acceptat la sfârşitul lui iulie convorbiri bilaterale cu conducerea cehoslovacă, dar în ciuda ajungerii la un compromis pe 3 august prin declaraţia de la Bratislava, politica lui Dubček părea neschimbată.
În cele din urmă, trupele Pactului de la Varşovia au invadat Ceholsovacia în noaptea lui 20 august 1968, punând astfel capăt „Primăverii de la Praga”. Unul din obiective era împiedicarea reunirii Congresului prevăzut pentru luna septembrie unde reprezentanţii aveau să fie aleşi în mod liber dintre membrii partidului şi care trebuia să pună în practică Programul de acţiune din aprilie.

 Sursa: Bogdan Antoniu, Alin Matei, Politica si societate in sec. XX

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare