Criza Imperiului Otoman la inceputul secolului al XlX-lea

Revolutiiie balcanice de la inceputui secolului al XlX-lea isi au radacinile in criza generala care a minat Imperiul otoman in tot cursul secolului al XVIII-lea pe plan politic, militar, economic §i social. Cea mai mare parte a teritoriilor balcanice faceau parte din Imperiul Otoman, care stapanea in Europa 616.000 Km2 si o populatie de 9 milioane de locuitori.
 In fruntea statului se afla sultanul care centraliza intreaga putere in stat, conducea in mod absolut, ajutat de marele vizir si marele muftiu (seful religios).
Organul executiv era divanul, din care facea parte, alaturi de cei doi demnitari, serakerul (ministrul de razboi), Kapudan Pasa (ministrul marinei), ministrul de exteme, de fnante, al politiei, cativa intendenti.
Din punct de vedere administrativ provinciile europene erau impartite in 5 regiuni administrative (vilaeturi): Rumelia, Bosnia, Silistra, Creta, Gezair.
In ciuda unei indelungate dominatii otomane, popoarele balcanice si-au pastrat individualitatea nationala, s-au conservat grupurile etnice. Barierele sociale si religioase intre stapanii musulmani si populatia crestina, structura militara a sistemului otoman. Incapacitatea de a integra supusii crestini, absenta unei culturi turce care sa inlocuiasca traditia culturala a comunitatii rurale balcanice, a propriului stat medieval, caracterul conservativ, patriarhal al acestei civilizatii rurale, care isi mentine individualitatea prin intermediul traditiei orale, a folclorului si al bisericii, explica structura etnica si confesionala preponderent crestina la inceputui secolului al XlX-lea. Biserica ortodoxa a avut un  deosebit in conservarea grupurilor etnice, a individualitatii nationale, a solidaritatii  si unitatii lumii crestine.
Structura sociala si administrativa a teritoriilor europene, cu larga autonomie a comunitatilor, a contribuit la afirmarea unor notabilitatilor locale, ce detineau puterea in administratie, pe plan economic, care aveau forte proprii militare, dar si sefi militari sau politici ai populatiei recunoscuti si acceptati ca atare, care devin lideri nationali locali. Razboaiele purtate de marile puteri cu Poarta, la care s-au inrolat si voluntari din randul popoarelor crestine, au dat nastere unei paturi cu experienta militara, exersata in razboaie, care va juca un rol important in toate miscarile antiotomane din Balcani.
Formarea noilor solidaritati specifice modernitatii, structurarea unui nou tip de societate, cristalizarea noului tip de solidaritate nationala au generat clivaje si divizari in lumea Balcanilor intre musulmani si crestini, in primul rand, datorate privilegiilor de care a beneficiat minoritatea musulmana, statutului de inferioritate al majoritatii crestine, care suporta greutatea darilor: pe produsele pamantului, ale meseriilor, pe avere, darea pe cap in schimbul prestarii serviciului militar, permis numai musulmanilor, care nu o plateau, obligatiile la intrefinerea drumurilor, la efectuarea unor lucrari publice, la constructia fortificatiilor sau obligatiile suplimentare in timp de razboi.
       Clivaje au existat si in interiorul populatiilor crestine. Grecii au ajuns la o pozitie dominanta in imperiu, atat pe plan economic, politic, cat si bisericesc. Ei detineau inalte demnitati prin intermediul fanariotilor, controlau Principatele Dunarene, Patriarhia de la Constantinopol si intreaga biserica ortodoxa din Turcia a ajuns sub controlul grecilor. Beneficiind de sprijinul guvemului otoman, aceasta a abolit patriarhia sarba de la Ipek (1766) si arhiepiscopatul bulgar de la Ohrid (1767). Patriarhia controla milioane de supusi crestini, ceea ce reprezenta 1/4 din populatia imperiului.
La sfarsitul secolului al XYIII-lea Imperiul otoman a traversat o grava criza ce anunta iminenta sa destramare, provocata de transformarea sistemului feudal otoman. Anarhia interna de la nivelul provinciilor, slabiciunile puterii centrale si incapacitatea acesteia de a mai controla provinciile, dezorganizarea si indisciplina armatei, infrangerile successive in numeroasele razboaie pe care le poarta de la sfarsitul secolului al XVII-lea, pierderile teritoriale, de numeroasele rascoale si miscari antiotomane ce au bulversat intregul imperiu. 

 

Sursa: Nicolae Bocsan, Tarile Romane si Balcanii in sec.  XIX  si inceputul sec. XX


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare