Relatiile colonistilor englezi din America cu indigenii

În perioada colonială, relaţiile dintre colonişti şi indigeni au fost caracterizate de o continuă înfruntare pentru stăpânirea teritoriilor. Chiar dacă perioadele de acalmie au alternat cu cele de teribilă adversitate, modul normal de manifestare a relaţiilor dintre vechii şi noii americani a fost războiul. Coabitarea celor două rase nu a fost posibilă: modurile lor de viaţă erau radical diferit. 
A fost un noroc pentru coloniştii albi că indienii erau prea puţini, prea înapoiaţi, prea slab organizaţi şi prea dezbinaţi pentru a constitui într-un obstacol insurmontabil pentru europeni. În momentul sosirii acestora în Lumea Nouă, numărul băştinaşilor de la est de Mississippi nu depăşea, probabil, două sute de mii. Cea mai puternică era confederaţia triburilor irocheze, care stăpânea zona de la vest de viitorul New York. În sud-est era o puternică confederaţie a triburilor Muskogean. Departe în nord-vest, în prerii, triburile Sioux aveau o oarecare organizare. Unele triburi din nord, aliate cu francezii, aveau să-i hărţuiască pe coloniştii englezi; câteva triburi din sud au primit arme şi încurajări din partea spaniolilor pentru a-i demotiva pe aceiaşi albi veniţi din Insulele Britanice. Dar coloniştii de limbă engleză au găsit aliaţi în puternica confederaţie irocheză, ceea ce le-a facilitat misiunea.
           Comerţul cu blănuri a fost mobilul încheierii unor înţelegeri cu o serie de triburi indieni, dar a fost şi mărul discordiei în relaţiile cu coloniştii francezi din Noua Franţă, care au asmuţit o serie de alte triburi indigene, aliate cu francezii, împotriva coloniştilor englezi. Acest comerţ a atins dimensiuni substanţiale şi a devenit sufiecient de important ca să cauzeze o serie de conflicte de interese între francezi, englezi şi olandezi. Francezii, care au împrumutat şi asimilat cu cel mai mare success modul de viaţă Indian, au fost împinşi, treptat, spre nordul continentului şi au atins Rocky Mountains. Ulterior, ruşii au venit dinspre Asia, urmând ruta vechilor colonizatori ai Americii din preistorie, ajungând din extremitatea nord-estică a Siberiei în Alaska. Spaniolii, britanicii şi ruşii aveau să dezvolte un viu comerţ pe coasta pacifică a Americii. Dar până să ajungă coloniştii englezi pe coasta pacifică, coasta atlantică a devenit importantă strategic. În secolul al XVIII-lea, o serie de războaie între puterile europene – între acestea şi războiul de şapte ani – aveau să aibă drept cauză majoră dominarea comerţului cu blănuri.
Dar lupta pentru stăpânirea pământurilor avea să fie motivul major de conflict cu indienii, în secolul al XVII-lea. Indigenii aveau să fie, fireşte, duşmani de temut ai coloniştilor, care se aşezau pe solul American, luptând împotriva lor. Exemplul lui William Penn, liderul quaker, fondator al Pennsylvaniei, care a dorit să încheie un contract legal cu indienii, cumpărându-le, în bună înţelegere şi cu bună credinţă, teritoriul, a fost unul singular. Dimpotrivă, coloniştii au încercat să obţină pământuri pe seama indienilor, împingându-i tot mai departe în vest, izgonindu-i depe teritoriile pe care le locuiau. Bineînţeles, contrareacţiile au fost uneori de o virulenţă şi o cruzime care exprimau furia acestor oameni incapabili de a rezista totuşi asaltului colonizatorilor. Intimidaţi de demonstraţia de forţă a englezilor şi înşelaţi de perspective unor alianţe favorabile – din păcate pentru ei, indigenii erau profound dezbinaţi – majoritatea autohtonilor nu au reacţionat sufficient de puternic până când englezii şi-au consolidate atât de tare poziţiile, încât nu au mai putut fi îndepărtaţi.
Cele mai dificile momente cărora coloniştii au trebuit să le facă faţă în lupta pentru supremaţie s-au derulat în secolul al XVII-lea. Episoade sângeroase s-au petrecut în colniile Virginia şi Connecticut, în luptele cu indienii. Chiar dacă într-o primă fază coloniştii din Virginia au avut relaţii bune cu băştinaşii şi au stabilit relaţii comerciale cu aceştia, relaţii cimentate şi prin căsătoria lui John Rolfe cu Pocahontas, fiica căpeteniei indiene Powhatan, tensiunile acumulate aveau să izbucnească după o perioadă de gestaţie. Răscoala din 1622 a indienilor a condus la uciderea a 347 de colonişti, printre ei şi John Rolfe. Răsculaţii au fost însă învinşi. Relaţiile cu băştinaşii s-au degradat continuu, o altă răscoală sângeroasă izbucnind în anul 1644. Reprimarea a fost cruntă. Aşa se explică faptul că, în Virginia, numărul indienilor a scăzut de la circa 30.000, la venirea englezilor în Lumea Nouă la doar 2.000, în 1669, jumătate dintre triburile locale fiind exterminate.
La fel s-a întâmplat în Connecticut, unde, în anul 1637, a avut loc un alt episod foarte violent al conflictului intermitent dintre cele două rase în Lumea Nouă. Indienii Pequot au încercat să se împotrivească coloniştilor, din dorinţa de a-şi păstra teritoriul. Au fost însă masacraţi fără milă, rezistenţa lor fiind zdrobită.
            Şi în Noua Anglie, după câteva decenii în care relaţiile au cunoscut momente de tensiune alternând cu acalmie şi alianţe, situaţia avea să degenereze în conflicte de o violenţă ieşită din comun. Extinderea teritoriilor coloniale, sărăcirea localnicilor, abuzurile administraţiei coloniale, intervenţia arbitrară a coloniştilor în relaţiile dintre triburi, dar şi obligarea unora dintre indigeni de a respecta valorile noilor veniţi au fost factori determinanţi în escaladarea tensiunilor.
Catalizatorul evenimentelor sângeroase a fost uciderea unui indian convertit la creştinism. Aflat în slujba regelui tribului Wampanoag, Filip, indianul Sassamon a fost ucis de indigeni după ce a trecut la creştinism. Judecarea şi executarea de către colonişti a trei băştinaşi pentru uciderea lui Sassamon a provocat furia indienilor Wampanoag şi izbucnirea „războiului regelui Filip”. A fost o etalare formidabilă a cruzimii celor două părţi. Coloniştii din Massachusetts şi Connecticut au augmentat dezastrul, atacându-şi şi masacrându-i pe indienii paşnici din tribul Narrangasett, retraşi în Rhode Island. Purtaţi de furie şi dornici de răzbunare, indienii au atacat în 1675-1676 teritoriile coloniilor Massachusetts şi Plymouth, incendiind şi ucigând totul în cale. Dar, în final, epuizaţi din pricina pierderilor masive de vieţi omeneşti, băştinaşii au capitulat. Filip însuşi avea să fie capturat şi ucis. Lupte sporadice au continuat până în 1678 în New Hamshire şi Maine. Indienii care au supravieţuit au fost nevoiţi să se supună autorităţilor coloniale.
Relaţiile dintre indieni şi albi au constituit un factor perturbator al vieţii politice indiene şi au condus la reculul culturii băştinaşilor. Indienii aveau să fie folosiţi de europeni – atât de englezi, cât şi de francezi – în lupta lor pentru dominaţie în ţinuturile de peste mări. Şi – cum vom vedea – câştig de cauză aveau să aibă englezii.

Sursa: Dinu Balan, Istoria relatiilor Europei cu SUA in epoca moderna




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor