Misiunea Hopkins

Henry Hopkins a purtat negocieri la Moscova între 25 mai și 7 iunie cu scopul de a ameliora relațiile dintre SUA și URSS. Discuțiile s-au purtat pe trei puncte principale: Polonia, Extremul Orient și crearea Consiliului de Control pentru Germania. Stalin a reproșat americanilor următoarele:
-invitarea Argentinei la Conferința de la San Francisco;
- dorinţa Statelor Unite de a invita Franţa in Comisia de reparaţii. („El considera că aceasta era o insultă la adresa Uniunii Sovietice; avînd in vedere că Franţa făcuse pace separată cu Germania şi îşi deschisese frontierele germanilor.");
- oprirea brutală a furnizărilor către Rusia in baza acordului de împrumut-închiriere după capitularea germană;
- faptul că nici o navă germană nu fusese predată de occidentali Uniunii Sovietice.
Hopkins şi ambasadorul Harriman au încercat să-1 liniştească pe Stalin. Cît despre Argentina, ei au explicat că ţările Americii Latine nu acceptaseră admiterea Ucrainei şi a Bielorusiei între Naţiunile Unite decât cu condiţia ca să fie admisă şi Argentina. Stalin a pus capăt discuţiei, declarînd că această afacere aparţinea trecutului. În privinţa Poloniei, Stalin a spus că se temea ca Anglia să nu facă din ea, ca şi in perioada interbelică, o ţară ostilă URSS. El propunea ca din 20 de miniştri, numai 4 să fie aleşi dintre polonezii de la Londra. S-a decis ca problema să fie supusă unei noi.conferinţe a celor trei Mari Puteri, care să se ţină după data de_15 iunie în regiunea Berlinului. În ceea ce priveşte Consiliul de Control aliat din Germania, nu au, fost dificultăţi şi Stalin a anunţat că reprezentantul Rusiei va fi nareşalul Jukov. În sfârşit, în ceea ce priveşte Japonia, Stalin a confirmat că Rusia era dispusă să o atace, la 8 august, cu ondiţia ca China să accepte deciziile de la Yalta asupra Manciuriei. El a declarat că dorea să se întîlnească.la Moscova, cel mai târziu la 1 iulie, cu ministrul chinez al Afacerilor Externe, Sung. El accepta ideea unui trusteeship al Statelor Unite, Chinei, Marii Britanii şi Uniunii Sovietice asupra Coreei. Cerea, de asemenea, ca URSS să poată lua parte la ocuparea Japoniei şi să dispună de o zonă de ocupaţie proprie. Hopkins a părăsit Moscova la 7 iunie pentru a se întâlni cu Eisenhower aproape de Frankfurt. S-a întors la Washington la 12 iulie. A renunţat brusc la orice activitate publică şi a murit,la 30 ianuarie 1946.
         Conform unei propuneri pe care Hopkins, i-o făcuse a doua zi după fun eraliile lui Roosevelt, preşedintele Truman îl înlocui pe Stettinius din postul de secretar de stat cu James Byrnes, care a depus jurămîntul la 3 iulie 1945.



 Sursa: Ioan Chiper, Curs istorie contemporana universala

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare