Anglia in timpul Protectoratului - 1653–1659

Oliver Cromwell a acceptat titlul de Lord Protector pentru că, in trecut acesta fusese asociat cu cel de regent pe timpul minoratului regilor. Bazele juridice ale Protectoratului au fost stabilite prin „Instrumentul de guvernare”, elaborat de generalul John Lambert. Documentul făcea o judicioasă repartizare a puterilor in stat. Puterea legislativă o deţinea Parlamentul unicameral, ales la fiecare trei ani. El reunea 400 de englezi, şi câte 30 de irlandezi, respectiv scoţieni, ceea ce reprezenta contopirea deplină a celor trei state. Executivul era atribuit Protectorului şi unui Consiliu de Stat a căror membri (şapte ofiţeri şi opt civili) erau inamovibili. Lordul Protector deţinea însă puterea reală, având dreptul de a conduce prin ordonanţe cu rol de legi.
În anii Protectoratului au fost convocate două Parlamente, în 1654, respectiv 1656 însă, pentru că nu se arătau suficient de docile acestea au fost dizolvate. Deşi a refuzat titlul de rege, Cromwell a condus ţara ca un adevărat dictator militar. El a persecutat sectele radicale precum „Societatea Prietenilor” şi „A cincia Împărăţie”, a împărţit ţara în 12 districte militare conduse de generali, a introdus cenzura. Pe de altă parte, Cromwell a reînviat flota engleză, a introdus ordinea în Anglia şi a căutat să rezolve problemele financiare. În urma unui conflict cu Parlamentul, generat de reînfiinţarea Camerei Lorzilor, a dizolvat legislativul în 1658 şi nu a mai apelat la el. Câteva luni mai târziu, Oliver Cromwell murea lăsând Anglia fiului său, Richard Cromwell.
 In 1659, Richard Cromwell, un pasionat de pictură, a părăsit ţara stabilindu-se in Franţa, incapabil să o guverneze, iar generalii Monk şi Lambert au preluat puterea. „Un bătrânel ordonat cu o înfăţişare cât se poate de blândă” va reveni în Anglia la 1690, pentru a muri la 1712, alături de familia sa.
În 1654, a fost semnat Tratatul de alianţă cu Suedia şi Danemarca, act ce deschidea Angliei, comerţul prin strâmtoarea Sund, în Marea Baltică. În acelaşi timp, prin Tratatul cu Portugalia, Anglia începea să submineze economia acestei ţări. Un an mai târziu, în 1655, prin Tratatul cu Franţa, englezii primeau portul Dunkerque. Între 1655-1659 s-a desfăşurat al doilea război naval anglo-olandez, câştigat după Bătălia celor patru zile, tot de Anglia.

 

Sursa: Radu Florian Bruja, Curs istorie moderna universala

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare