Primul ţarat bulgar (681/802-1018)

 În urma unei lupte îndelungate împotriva Imperiului bizantin, spre mijlocul secolului al VII-lea, slavii au populat o mare parte a Peninsulei Balcanice şi o serie de regiuni învecinate din nord-vestul ei. Formarea primelor state slave de sud s-a produs în condiţiile luptei continue împotriva Bizanţului, autoritatea care stăpânise teritoriile pe care s-au aşezat triburile slave.
Dintre toate statele slavilor de sud din perioada Evului Mediu timpuriu, statul bulgar a atins cea mai mare dezvoltare economică şi politică, iar la baza lui a stat Uniunea celor şapte triburi slave din Moesia Inferior. În istoria formării statului bulgar un rol bine determinat l-a avut tribul türk al bulgarilor, care împins de avari s-a apropiat în secolul al VII-lea de triburile de slavi din sudul Dunării şi au ocupat partea de nord a Sciţiei Mici, sub conducerea lui Asparuh. Aceşti protobulgari vor devenii aliaţii cei mai importanţi ai slavilor în campaniile lor îndreptate împotriva Bizanţului. Din contactul acestor populaţii a rezultat un nou popor în Europa sud-estică, slavii însuşindu-şi de la protobulgari doar denumirile tribale, fenomen ce a avut loc în cursul secolelor VII-VIII.
În urma incursiunii din 681, prin care bulgaro-slavii au ajuns până în Tracia, aceştia au obţinut independenţa faţă de Bizanţ, care s-a obligat să le plătească subsidii. Capitala acestui stat slavo-bulgar a fost stabilită la Pliska; el îngloba în graniţele lui trei etnii: populaţia romanizată, slavii şi protobulgarii. Apariţia slavilor la sud de Dunăre şi crearea ţaratului bulgar prin simbioza dintre slavi şi bulgarii de neam türcic a dus la asimilarea romanităţii orientale ca parte componentă la etnogeneza diferitelor popoare din Balcani. În noua configuraţie etnică a Balcanilor s-au mai păstrat oaze de romanitate care au contribuit la persitenţa unor comunităţi pe care astăzi le numim macedo-române, aromâne, istro-române şi meglo-române. Aceste comunităţi au apărut sub denumirea de vlahi în documentele medievale apusene şi bizantine.
În cursul secolelor IX-X a avut loc slavizarea triburilor protobulgare şi a început o nouă etapă istorică sub hanul Boris (852-889), care transformă Bulgaria într-un regat creştin, iar urmaşul lui, Simion (889-927), va fi primul care va purta titlul de ţar, stabilind capitala la Plisca. Adoptarea creştinismului a avut importante consecinţe în desăvârşirea etnogenezei, consolidarea organizării de stat, viaţa spirituală purtând o tot mai pronunţată pecete bizantino-ortodoxă. În timpul ţarului Simion, în anul 924, se încheie o pace între Imperiul Bizantin şi ţaratul Bulgar, pace în urma căreia Bulgaria obliga imperiul la plata unor subsidii.
          Cu domnia ţarului Petru (927-969) începe decăderea puterii bulgarilor, proces ce va fi terminat, în 1018, odată cu victoria pe care o reportează Vasile II (976-1025), ce se va numi după acest moment Bulgaroctonul. În urma acestei victorii, împăratul dispune organizarea a două theme - Paristrion şi Bulgaria -, care să cuprindă teritoriul Dobrogei, în mare parte cel al fostei provincii Scithia Major; cu aceeaşi ocazie este desfiinţată şi patriarhia independentă a Bulgariei şi, până în 1185 la răscoala fraţilor Petru şi Asan, statul bulgar şi-a încetat existenţa.
În contextul acestor lupte pentru reimpunerea autorităţii imperiale byzantine pe linia Dunării un rol important l-a avut principele Sviatoslav al Kievului, care a ocupat pentru o perioadă aproape tot teritroiul ţaratului bulgar, ameninţând chiar Constantinopolul. Aristocraţia bulgară a preferat să se alieze cu biznatinii susţinând campaniile militare a lui Nicephoros Phocas şi ale lui Tzimiskes împotriva lui Sviatoslav şi deşi în aparenţă au ales tabăra câştigătoare – ruşii kieveni fiind învinşi în 97 – tocmai această alianţă va duce la catastrofa din anul 1018: desfiinţarea ţaratului bulgar şi reintegrarea teritoriului acestuia în cadru Imperiului bizantin.

 Sursa: Zeno Karl Pinter, Ioan Marian Tiplic, Europa si Orientul Apropiat in Evul Mediu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare