Doliul la romani in evul mediu

Un alt impediment la încheierea căsătoriei era doliul. Căsătoriile erau oprite în perioada de doliu. Conform canoanelor bisericeşti, „soţia văduvă este îndatorată să aştepte <să treacă> timpul de doliu”.
Fiecare femeie văduvă era obligată să respecte o perioadă de doliu de cel puţin un an înainte de a se putea căsători din nou. Dacă nu respecta această condiţie, atunci pierdea toată averea rămasă de la soţul decedat. După un an, femeia avea drept să se recăsătorească şi atunci nu pierdea zestrea.
Pentru a încheia următoarea căsătorie, femeia trebuia să respecte un şir de condiţii, care se refereau numai la femei. În pravile nu se spune nimic în privinţa bărbaţilor, în mod special cum trebuiau să se comporte văduvii în perioada de doliu şi cât dura perioada de doliu pentru ei. Se specificau numai obligaţiile femeilor: „Iar <femeia> care se va căsători înainte de a se fi împlinit un an de la moartea soţului este lovită de infamie şi nici nu poate să dea celui de al doilea soţ mai mult de a treia parte din averea sa sau să lase ceva prin testament <cuiva>, când, bineînţeles, nu are copii, şi nici ea nu va primi <nimic> din vreo moştenire sau legat sau danie pentru cauză de moarte, ci vor primi moştenitorii aceluia, care a lăsat aceste <lucruri>.
Această condiţie impusă femeilor demonstrează o diferenţiere evidentă între bărbat şi femeie în ce priveşte statutul lor juridic şi social. Poziţia femeii sub raport juridic era inferioară şi inegalitatea dintre sexe persista în legislaţia timpului. Problema respectării timpului minim de doliu şi a momentului acceptat pentru recăsătorire avea şi o latură morală, care impunea femeii condiţii mai dure decât bărbatului. În privinţa raporturilor dintre bărbat şi femeie, poziţia bărbatului rămânea în continuare mai avantajoasă. În majoritatea cazurilor, când văduva avea copii, ea rămânea cu rudele bărbatului, chiar sub tutela acestora, fiind ajutată să crească copiii şi să administreze averea lăsată de soţ. Din aceste motive, recăsătorirea femeii depindea în mare măsură de familia soţului şi era aproape imposibilă.

 Sursa: Lilia Zabolotnaia,  Femeia in relatiile de familie din Tara Moldovei in contextul european pana la inceputul sec. al XVIII-lea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare