Cultura Baden



Este denumită după descoperirile făcute într-o peşteră de lângă Viena. Aria sa de răspândire este imensă, din Cehia, Slovacia şi Austria de Jos, până în vestul ţării noastre, în Crişana şi Banat şi din sudul Poloniei până în nordul Serbiei şi Croaţiei. Originea sa este destul de controversată, dar pare a se afla în fondul eneolitic din bazinul Dunării Mijlocii, peste care s-au suprapus influenţe nord-estice. Influenţele sudice se vădesc în predilecţia pentru utilizarea canelurilor la decorarea ceramicii.
Aşezările culturii Baden sunt situate pe orice formă de relief, fiind atât fortificate cât şi deschise, având, de regulă, o durată scurtă. Economia era agro-paetorală ,,,cu predominanţa păstoritului.
Ritul funerar practicat, era atât înhumaţia cât şi incineraţia, ambele cu ritualuri extrem de diferite, ceea ce denotă caracterul extrem de eterogen al populaţiei. Prezenţa incineraţiei cu depunerea oaselor în urne prefigurează naşterea aşa numitelor culturi ale câmpurilor cu urne, care vor deveni specifice pentru epoca bronzului din Europa Centrală şi cuprinzând şi jumătatea vestică a ţării noastre (culturile Vatina, Gârla Mare, Otomani, Suciu de Sus, etc.).


Sursa: Ovidiu Cotoi, Istorie veche romaneasca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare