Impactul primului razboi mondial asupra Romaniei

Pierderile umane si distrugerile materiale cauzate de rãzboi au fost considerabile. Statisticile cuprind de regulã pierderile umane ale Vechiului Regat, estimate la circa 250.000 de militari si 430.000 de civili morti, la care se adaugã un deficit de peste 400.000 de nou-nãscuti lipsã în anii rãzboiului, ceea ce conduce la un deficit total de 14% fatã de populatia antebelicã, deficit depãsit în Europa doar de Serbia cu 31,3%  si Rusia cu 18,5%.
Distrugerile materiale au fost evaluate dupã rãzboi la 31 de miliarde de lei aur. Cifra este uriasã, si este imposibil de confirmat prin verificãri ulterioare; de altfel, imediat dupã rãzboi a prevalat o tenditþã mai generalã de a supraevalua volumul distrugerilor pentru a putea solicita un cuantum mai mare al despãgubirilor, iar România nu a fãcut exceptie. Dincolo însã de exagerãri, distrugerile si pierderile au fost considerabile. Distrugerilor cauzate în mod direct de lupte li s-au adãugat efectele dezorganizãrii de cãtre rãzboi a proceselor economice si cele ale ocupatiei de cãtre Puterile Centrale a circa douã treimi din teritoriul Vechiului Regat în anii 1916-1918. Istoricii români au insistat îndeosebi asupra prelevãrilor realizate de autoritãtile de ocupatie, inventariind 1,14 milioane tone produse petroliere, 2,6 milioane tone cereale, 1,4 milioane bovine, 6,4 milioane ovine, peste 1 milion de porcine, alte bunuri alimentare, lemn de constructie, sare, cãrbune, tutun, furaje, piei, si chiar un numãr mare de masini industriale.
O altã consecintã a rãzboiului a fost inflatia si în general pierderea stabilitãtii monetare ce caracterizase Vechiul Regat. În aceastã privintã România nu este o exceptie, cele mai multe dintre statele beligerante alegând sã-si finanteze efortul de rãzboi prin politici inflationiste. În cazul României au intervenit însã doi factori agravanti. Primul priveste pierderea rezervelor de aur  circa 105 tone de aur, evaluate la 315 milioane lei aur care în timpul rãzboiului au fost trimise în Rusia, si care dupã Revolutia din Octombrie 1917 au fost însusite de autoritãtile noului stat sovietic. Al doilea factor agravant a fost politica autoritãtilor germane de ocupatie din anii 1917-1918, care au emis masiv lei de ocupatie, fãrã acoperire, amplificând astfel spirala inflationistã. Inflatia a fost apoi sporitã de problemele integrãrii noilor teritorii dupã 1918.  Unificarea monetara a costat statul român un total de peste 5,5 miliarde de lei, dintre care 1,2 miliarde de lei pentru rublele rusesti si 4,3 miliarde de lei pentru coroanele austro-ungare.
Bilantul Marii Uniri nu se reduce insa la costurile financiare ale procesului de unificare. Teritoriul României a crescut de la 137.000 km2 la 295.000 km2, iar populatia a sporit de la 7,7 milioane de locuitori la 15,7 milioane de locuitori. Potentialul economic al teritoriilor reunite cu statul român era considerabil, desi inegal. Transilvania si Banatul aveau un nivel economic ceva mai ridicat decât Vechiul Regat, mai ales la nivelul industriei prelucrãtoare, în timp ce Basarabia era mult mai slab dezvoltatã economic. 

 Sursa: Bogdan Murgescu, Romania si Europa; Acumularea decalajelor istorice

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor