Cultura Coţofeni


        Este denumită după o aşezare din judeţul Dolj. Geneza sa este expresia revitalizării fondului local eneolitic spre sfârşitul perioadei de tranziiţie şi începutul epocii bronzului. Cultura Coţofeni a luat naştere, pe o parte din aria fostelor culturi eneolitice ale eneoliticului dezvoltat. Petreşti, Bodrogkeresztúr şi Sălcuţa, dar şi cu participarea unor elemente gumelniţene tîrzii, împinse spre nord şi vest de expansiunea  culturii Cernavoda I şi III. Din amestecul acestor fonduri culturale, a luat naştere un orizont de mixtură Sălcuţa IV-Cheile Turzii-Băiele Herculane, care sub impulsurile venite dinspre bronzul egeean capătă aspectul definitoriu al culturii Coţofeni.
În evoluia sa, cultura Coţofeni, care a cuprins Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania şi o parte a Banatului, a cunoscut trei faze principale şi mai multe variante locale (olteană, bănăţeană, transilvăneană), în funcţie de influenţele şi fondul pe care s-a format.
Purtătorii acestei culturi s-au adaptat la toate formele de relief, locuind atât în aşezări de lung durată, fortificate, cât şi în sălaşe sezoniere, ceea ce dovedeşte că aveau o economie diversificată, în funcţiile de condiţiile de mediu. De asemenea, având la dispoziţie bogatele minereuri din vestul ţării, purtătorii acestei culturi au practicat la scar largă metalurgia cuprului şi chiar a bronzului pe bază de arseniu.
Ceramica specifică este decorată cu împunsături succesive şi prin aplicare unor pastile, de forma boabelor de linte, procedeu care imită şirurile de nituri de la vasele de metal din bronzul egeo-anatolian.
Ritul funerar este cel al înhumaţiei, în mormint plane sau tumulare, dar este semnalată şi folosirea incineraţiei.
Sfârşitul acestei culturi se datorează expansiunii convergente, dinspre est şi vest, la începutul bronzului timpuriu a culturii Glina III-Schneckenberg (dinspre Muntenia şi sud-estul Transilvaniei) şi a unui curent din Europa centrală, cu o ceramică cu aspect scorţos aşa numita ceramică decorată su măturiţa.


Sursa: Ovidiu Cotoi, Curs Istoria veche a Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor