Organizaţia Europeană de Cooperare Economică



            Ca urmare a impulsului dat prin Planul Marshall, la 16 aprilie 1948 este semnată convenţia prin care lua naştere Organizaţia Europeană de Cooperare Economică. Şaisprezece state deveneau părţi ale convenţiei : Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Suedia, Elveţia şi Turcia. Celor şaisprezece li s-a alăturat în anul următor cei trei comandanţi şefi ai zonelor occidentale de ocupaţie ale Germaniei.
O.E.C.E a jucat un rol important în : a) repartiţia ajutorului american de aproximativ de 13 miliarde de dolari, o parte sub formă de materiale sau produse şi 15% împrumuturi conform cu cerinţele ţărilor semnatare ; b)dezvoltarea schimburilor comerciale prin limitarea contingetărilor şi amenajarea mijloacelor şi modalităţilor de plată.
Întrucât la sfârşitul războiului monedele europene nu erau convertibile între ele, pentru a face faţă cerinţelor s-au semnat, în octombrie 1948 şi septembrie 1949 acorduri de plăţi şi compensări. În 1950 prin Acordul din 16 septembrie 1950 a luat fiinţă Uniunea Europeană a Plăţilor. A fost adoptat un sistem girat de Banca pentru Reglementări Internaţionale.
O.E.C.E a desfăşurat activitatea în diverse domenii : utilizarea şi mobilizarea forţei de muncă, difuzarea procedeelor tehnice, formarea profesională, dezvoltarea regiunilor prin Agenţia Europeană de Productivitate (1953), aprovizionarea cu energie prin Comitetul Energiei (fondat în 1956).
În decembrie 1960, printr-o nouă convenţie, lua naştere Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică intrată în vigoare în septembrie 1961. Împreună cu cele 18 state din O.E.C.E se angajau pe acelaşi făgaş S.U.A., Canada, Japonia (aprilie 1964), Finlanda (ianuarie 1969), Australia (iunie 1971), Noua Zeelandă (mai 1973). Statele semnatare se puneau de acord pentru a înfăptui „expansiunea, considerată posibilă, a economiei şi slujbelor şi progresul nivelului de viaţă în ţările membre, pentru a contribui la dezvoltarea comerţului mondial pe o bază nediscriminatorie şi multilaterală”.


Sursa:  Cornelia Neagu, Istoria constructiei europene

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor