Atributiile Presedintelui Romaniei



Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim- ministru şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de parlament. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai guvernului. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia precedentă numai pe baza aprobării parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului.  Preşedintele  României  poate  lua  parte  la  şedinţele  guvernului  în  care  se  dezbat  probleme  de  interes  naţional  privind  politica  externă,  apărarea ţării, asigurarea  ordinii  publice  şi,  la  cererea  prim-ministrului,  în  alte  situaţii. 
Dupa consultarea celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, parlamentul poate fi dizolvat o singură data. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţa.
Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de guvern, şi le supune spre ratificare parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Preşedintele, la propunerea guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a parlamentului, mobilizarea partial sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea preşedintelui se supune ulterior aprobării parlamentului, în cel mult cinci zile de la adoptare. În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă parlamentului, printr-un mesaj. Dacă parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii. În caz de mobilizare sau de război, parlamentul îşi continua activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.
          Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
a) conferădecoraţii şi titluri de onoare;
b) acordăgradele de mareşal, de general şi de amiral;
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
d) acordăgraţierea individuală. 


Sursa: Dragos Valentin Dinca, Sistemul administrativ romanesc- inspiratie franceza si adaptare autohtona


         




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor