Situaţia cetăţenilor britanici din România în timpul statului național legionar

    Luându-se în calcul neîncetatul antagonism româno-rus, mişcarea legionară a considerat întotdeauna că politica britanică este incompatibilă cu politica României, aceasta din urmă având probleme şi duşmani diferiţi faţă de cei ai Angliei. Credinţa în rolul nefast pe care îl aveau evreii din România, şi puternica influenţă a cercurilor evreieşti din Anglia sporeau sentimentele antiengleze ale legionarilor. Direct sau indirect, Anglia era acuzată de toate relele posibile, psihoza antiengleză fiind extrem de puternică în rândurile legionarilor. Astfel, garanţiile britanice de integritate teritorială nu au fost decât vorbe în vânt, valabile până în momentul în care au trebuit transpuse în practică, iar Londra era considerată a fi centrul iudeomasoneriei mondiale. Pierderea Basarabiei şi arbitrajul de la Viena nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost alinierea politicii externe româneşti la cea a Foreign Office-ului.
     Relaţiile politice dintre Marea Britanie şi România au fost dificile în toată perioada statului naţional-legionar. Precaritatea raporturilor bilaterale a fost determinată în mod categoric de două probleme: reţinerea vaselor britanice de pe Dunăre de către autorităţile române, dar mai cu seamă de arestarea unor cetăţeni britanici şi ulterioara lor maltratare de către membri ai Mişcării Legionare. Datorită investiţiilor britanice făcute în extracţia şi prelucrarea petrolului din România, în ţară se afla un număr însemnat de supuşi britanici, ei fiind în cele mai multe cazuri ingineri la companiile petroliere. Alături de ei şi familiile lor, mai pot fi menţionaţi cetăţenii britanici care alcătuiau Legaţia Britanică de la Bucureşti. Considerându-se că britanicii ce-şi aveau reşedinţa în jurul Ploieştiului nu sunt altceva decât sabotori sub acoperire, ei având misiunea să repete operaţiunea din Primul Război Mondial de aruncare în aer a instalaţiilor petroliere, membrii mişcării legionarii au arestat câţiva dintre ei, ulterior maltratându-i, la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie a anului 1940.
     Legionarii, având convingerea că trebuie să scape România de cei cu sânge englezesc, au aplicat un interogatoriu de o brutalitate extremă, această atitudine fiind justificată, spuneau ei, de uciderea a peste două mii de gardişti în timpul regelui Carol al II-lea, printre care şi Căpitanul, precum şi de proastele relaţii dintre România şi Germania. În toate acestea, se considera că amestecul britanic era de netăgăduit şi, în consecinţă, nu s-au purtat deloc cu mănuşi în cazul niciunui britanic. procedura de interogare consta într-o primă fază în punerea de către legionari a unei întrebări, sau mai degrabă de formulare a unei sugestii de răspuns. Neprimind răspunsul dorit, anchetatorii aplicau o bătaie zdravănă interogatului, după care întrebarea era formulată din nou. Au fost aplicate şi torturi psihologice.
      Datorită intervenţiilor făcute pe lângă autorităţile române de către ministrul plenipotenţiar britanic de la Bucureşti, Sir Reginald Hoare, dar şi de către consulul Norman Mayers, cetăţenii britanici răpiţi au compărut în faţa Tribunalului Militar din Bucureşti, care a stabilit completa lor nevinovăţie. În sfârşit, cei arestaţi erau liberi, ei părăsind imediat România, de frică să nu cadă din nou în mâinile legionarilor. Unii au plecat prin vama Giurgiu, dar alţii au ieşit din ţară pe la Constanţa, deşi vama de aici se afla sub control legionar. Cu toţii au ajuns la Istanbul, la Spitalul American, unde, în unele cazuri, au primit îngrijiri medicale foarte îndelungate.
 
Sursa: Sorin Arhire, Relațiile româno-britanice între 1936-1941

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare