Primele mențiuni despre daci

    Pentru prima oară teritoriile ţării noastre sunt menţionate în scrierile greceşti. Astfel, logograful Hecateu din Milet (prima jumătate a sec. al V-lea î. Hr.) aminteşte pe teritoriul de astăzi al Dobrogei două triburi tracice: crobizii şi trizii. Pe la 450 î.Hr.,
    Herodot aminteşte de geţi (pe care îi numeşte “cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”), referindu-se la evenimentele petrecute cu ocazia expediţiei lui
    Darius din 514-513 împotriva sciţilor, când geţii au fost singurii care au îndrăznit să se opună marelui rege persan.
    Contemporan cu Herodot, dramaturgul grec Sofocle, într-una din tragediile sale (Triptolem), jucată în 464 î.Hr., menţionează primul nume de rege get: “Charnabon, care, în timpurile de faţă, domneşte peste geţi”, fiind vorba, probabil, de un conducător al geţilor de la sud de Dunăre.
     În secolul al IV-lea î.Hr., în comediile lui Menandru din Atena sunt amintiţi sclavi cu numele de Daos, provenind probabil din neamul dacilor.
     Aceeaşi referire, după origine, întâlnim şi în comediile lui Terentius (sec. II î.Hr.), unde e vorba de un sclav Davus. Insă, după unii autori, ar fi vorba aici despre sclavi proveniţi din Frigia.
     Pe măsură ce lumea geto-dacică era mai bine cunoscută, devin mai dese şi referirile autorilor antici. Dar, întrucât ştirile provin la început doar de la scriitorii greci, locuitorii de aici sunt desemnaţi multă vreme doar sub numele de geţi.
     De abia la mijlocul secolului I î.Chr, în opera lui Caesar16, apare prima menţiune a numelui de daci, amintiţi ca vecini ai germanilor, lângă pădurea Hercinică (Slovacia actuală). Ca urmare a interesului pe care romanii încep să-l poarte regiunilor nord-dunărene, dacii sunt tot mai des amintiţi, începând chiar cu sfârşitul secolului I. î.Hr., în operele lui Frontinus, Trogus Pompeius, Strabon, Horatius, Vergilius ş.a.
     Numele de Dacia apare, pentru prima oară, doar în a doua jumătate a secolului I d.Hr., la Plinius cel Bătrân şi Tacitus, ca urmare directă a existenţei statului dac unitar, dovedind că teritoriul nord-dunărean locuit de daci era conceput acum ca o entitate statală şi etnică.
 
Sursa: Nicolae Ursulescu, Nelu Zugravu, Civilizații preistorice și antice pe teritoriul României

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare