Impunerea guvernului dr. Petru Groza

     Pe fundalul unor acute provocări interne dirijate împotriva forţelor democratice şi în condiţiile abţinerii de la orice intervenţie mai fermă în apărarea intereselor României de către Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică a trecut, în februarie 1945, la asaltul decisiv spre încercarea de impunere a unui guvern care să-i slujească interesele.
     Sub pretextul îngrijorării faţă de situaţia din România, unde forţe reacţionare se dedau la acte de violenţă, precum şi la sabotaje împotriva armatei sovietice, soseşte în România, la 26 februarie 1945, Andrei Ianuarevici Vîşinski, primul locţiitor al Comisarului Poporului pentru Afacerile Externe al URSS. În prima audienţă de la Palat, din 27 februarie, acesta a cerut în mod direct demiterea guvernului generalului Rădescu. Guvernul a demisionat în aceeaşi zi. Următoarele două audienţe, din 1 şi 2 martie, îl obligă pe rege să renunţe la alte variante guvernamentale, între care una condusă de prinţul Ştirbey. Zilele de 2-6 martie nu duc la nimic nou; PNŢ şi PNL, nedorind colaborarea cu FND, refuză participarea la guvern, sperând în sprijin britanic şi american pentru a bloca intervenţia moscovită. Între timp, presiunile sovietice se amplifică.
      La 5 martie Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe, Veaceslav Molotov, a adresat o notă diplomatică Departamentului de Stat şi Foreign Office-ului, prin care informa că situaţia din România a devenit intolerabilă datorită permanentelor crize de guvern, fapt care determină guvernul sovietic să intervină pe orice cale pentru a pune capăt dezordinei sociale. Generalul Vinogradov, după ce recurge la gestul extrem de dezarmare a unităţilor armatei române din interiorul ţării, a ordonat încercuirea capitalei de către trupele sovietice, avioanele ruseşti survolând la joasă înălţime zona Palatului Regal.
      La 6 martie, în condiţiile mobilizării unor mase mari de indivizi pe străzile Bucureştiului, Vîşinski a telefonat de la ambasada sovietică regelui în legătură cu noua variantă de guvern. Acceptarea noii formule guvernamentale, condusă de dr. Petru Groza – nici comunist nici socialist, mare proprietar agricol legat de interesele ţărănimii – având ca vicepreşedinte şi ministru de externe pe Gh. Tătărăscu, nu mai putea fi amânată.
 
Sursa: Daniel Lazăr, Curs, România în sec. XX
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare