Vesela folosita in Dacia
In Dacia au fost descoperite diferite vase de
ceramicǎ şi ustensile de bucǎtǎrie din metal. Dupǎ criteriul funcţionalitǎţii
vasele au fost clasificate în patru mari categorii: vasa escaria, vasa po(ta)toria,
vasa coquina(to)ria, vase pentru turnat, pǎstrat şi transportat.
În categoria vasa
coquina(to)ria, vase pentru pregǎtirea mâncǎrii, au fost incluse
recipientele utilizate la prepararea hranei la cald şi la rece. În aceastǎ
categorie au fost incluse: platourile, oalele, capacele,
strecuratorile.
În categoria vaselor pentru turnat,
pǎstrat şi transportat alimente sunt incluse: ulcioarele, cǎnile, amforetele,
dolia.
Şi piesele de fier descoperite pe
teritoriul Daciei sunt importante. Depozitul descoperit la Strâmbu conţine şi o
furcǎ cu cinci dinţi, pǎstratǎ fragmentar. Cea mai apropiatǎ analogie este o
piesǎ de la Piatra Roşie, dar aceea are doar 3 dinţi.
În castrul de la Feldioara a fost
descoperit un fragment de grătar, din fier forjat, destul de bine conservat. Aceste
grǎtare erau folosite pentru a frige carnea, dar puteau fi puse deasupra cǎrbunilor
ca suport pentru vasele de gǎtit.
La Potaissa, pe baza studierii ceramicii, s-a tras concluzia că
pasta zgrunţuroasă, cenuşie sau neagră, este predominantă la oale, tăvi şi căniţe,
iar pasta fină, galben cărămizie sau roşie mai ales la castroane, farfurii,
ulcioare şi fructiere. Marea varietate a tipurilor de vase utilizate în pregătirea
şi servirea mâncării ( oale, castroane, tăvi, farfurii, capace) este dovedită
de diferitele forme de vase descoperite. Aceste recipiente de bucătărie, unele
fiind şi veselă de masă, au fost descoperite în cantităţi mari în oraş, dar şi
în castru. În schimb vasele de bronz, mai scumpe şi adesea importate sunt în
număr mult mai redus. S-au descoperit şi o furculiţǎ mare de fier cu doi dinţi,
o lingurǎ mare ( polonic), linguri, cuţite de fier. Pentru băut erau folosite
pahare de ceramică sau de sticlă, de mari dimensiuni.
Vase destinate transportului şi
depozitării unor produse alimentare, solide sau lichide erau: amforele,
chiupurile, ulcioarele.
O situaţie sesizabilǎ pe alte
situri din Dacia
sau din alte provincii este frecvenţa mai mare a vaselor de servit decât cea
pentru pregǎtirea mâncǎrii. Ar putea exista diferite explicaţii pentru acest
fenomen. Ar putea însemna cǎ vasele pentru gǎtirea alimentelor nu erau foarte
numeroase sau erau dublate de cele din metal. O altǎ explicaţie ar fi
fragmentarea foarte mare a anumitor piese ceramice din descoperirile
arheologice, fapt ce nu permite identificarea sau atribuirea lor anumitor
categorii de vase. Condiţiile de pǎstrare, descoperire sau inventariere ar
putea fi o altǎ explicaţie.
Sursa: Molnar Melinda Leila, Alimentatia in Dacia romana
Comentarii
Trimiteți un comentariu