Vesela folosita in Dacia


   In Dacia au fost descoperite diferite vase de ceramicǎ şi ustensile de bucǎtǎrie din metal. Dupǎ criteriul funcţionalitǎţii vasele au fost clasificate în patru mari categorii: vasa escaria, vasa po(ta)toria, vasa coquina(to)ria, vase pentru turnat, pǎstrat şi transportat.
   În categoria vasa coquina(to)ria, vase pentru pregǎtirea mâncǎrii, au fost incluse recipientele utilizate la prepararea hranei la cald şi la rece. În aceastǎ categorie au fost incluse: platourile, oalele, capacele, strecuratorile.
  În categoria vaselor pentru turnat, pǎstrat şi transportat alimente sunt incluse: ulcioarele, cǎnile, amforetele, dolia.
Şi piesele de fier descoperite pe teritoriul Daciei sunt importante. Depozitul descoperit la Strâmbu conţine şi o furcǎ cu cinci dinţi, pǎstratǎ fragmentar. Cea mai apropiatǎ analogie este o piesǎ de la Piatra Roşie, dar aceea are doar 3 dinţi.  
   În castrul de la Feldioara a fost descoperit un fragment de grătar, din fier forjat, destul de bine conservat. Aceste grǎtare erau folosite pentru a frige carnea, dar puteau fi puse deasupra cǎrbunilor ca suport pentru vasele de gǎtit.
  La Potaissa, pe baza studierii ceramicii, s-a tras concluzia că pasta zgrunţuroasă, cenuşie sau neagră, este predominantă la oale, tăvi şi căniţe, iar pasta fină, galben cărămizie sau roşie mai ales la castroane, farfurii, ulcioare şi fructiere. Marea varietate a tipurilor de vase utilizate în pregătirea şi servirea mâncării ( oale, castroane, tăvi, farfurii, capace) este dovedită de diferitele forme de vase descoperite. Aceste recipiente de bucătărie, unele fiind şi veselă de masă, au fost descoperite în cantităţi mari în oraş, dar şi în castru. În schimb vasele de bronz, mai scumpe şi adesea importate sunt în număr mult mai redus. S-au descoperit şi o furculiţǎ mare de fier cu doi dinţi, o lingurǎ mare ( polonic), linguri, cuţite de fier. Pentru băut erau folosite pahare de ceramică sau de sticlă, de mari dimensiuni.
  Vase destinate transportului şi depozitării unor produse alimentare, solide sau lichide erau: amforele, chiupurile, ulcioarele.
   O situaţie sesizabilǎ pe alte situri din Dacia sau din alte provincii este frecvenţa mai mare a vaselor de servit decât cea pentru pregǎtirea mâncǎrii. Ar putea exista diferite explicaţii pentru acest fenomen. Ar putea însemna cǎ vasele pentru gǎtirea alimentelor nu erau foarte numeroase sau erau dublate de cele din metal. O altǎ explicaţie ar fi fragmentarea foarte mare a anumitor piese ceramice din descoperirile arheologice, fapt ce nu permite identificarea sau atribuirea lor anumitor categorii de vase. Condiţiile de pǎstrare, descoperire sau inventariere ar putea fi o altǎ explicaţie.

Sursa: Molnar Melinda Leila, Alimentatia in Dacia romana 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare