Unelte agricole in Dacia
În aşezǎrile şi depozitele dacice uneltele agricole, de
fierǎrie, dulgherie apar în numǎr relativ mare. Din a doua jumǎtate a secolului
II î. Chr. dateazǎ cel mai vechi brǎzdar de fier şi cel mai vechi cuţit de
fier, de atunci înmulţindu-se continuu. Brǎzdarele de plug au ajuns în Dacia din lumea
sud-tracicǎ, unde cele mai vechi exemplare se dateazǎ în secolul IV î. Chr.
S-a realizat o tipologie a fiarelor de plug.
S-au stabilit douǎ tipuri: tipul provincial roman şi tipul celtic. În Dacia fierul de plug de tip celtic este rar întâlnit ( Ichimen , Moldova ),
dar cel roman este mult mai răspândit ( Hobiţa, Garvăn-Dinogetia). În Dacia mai
este cunoscut un tip de fier de plug aplatizat, cu vârful triunghiular, în
genul unei linguri prevăzute cu o puternică nervură mediană şi terminat într-un
cârlig de fixare (acest tip de fier de
plug dacic a fost descoperit la Costeşti, Cristeşti, Tinosul, Lechniţa, Pecica,
Poiana, Popeşti, Grădiştea-Muncelului).
Cuţitul de plug este
piesa de metal montatǎ pe grindeiul plugului, înaintea brǎzdarului pentru a
despica pǎmântul. Este mai puţin frecvent în Dacia . Era confecţionat dintr-o barǎ masivǎ
lǎţitǎ şi ascuţitǎ la capǎtul inferior. Au fost descoperite la Bicfalǎu, Cetǎţeni,
Craiva, Grǎdiştea Muncelului, Strâmbu, Poiana. În majoritatea cazurilor apar în
asociere cu brǎzdarele. Numǎrul mic al cuţitelor indicǎ faptul cǎ plugul dacic
nu era prevǎzut întotdeauna cu ambele piese metalice, brǎzdarul fiind mai
important.
În agriculturǎ se foloseau mai
multe tipuri de sape şi sǎpǎligi, dar cea mai rǎspânditǎ unealtǎ pare a fi secera cu cârlig,
specific dacicǎ, fiind prezentǎ în toate aşezǎrile rurale
studiate. În a doua jumǎtate a secolului I d. Chr. apare coasa cu limbǎ, cârlig
şi manşon, creaţie a meşterilor de la Sarmizegetusa Regia. Alte unelte
utilizate erau: cosoarele pentru viţa de vie, foarfecele pentru tunsul oilor.
Grebla
din fier a fost descoperitǎ rar în Dacia , apare la Grǎdiştea Muncelului.
Sapele sunt destul de
numeroase, dar nu se deosebesc în privinţa aspectului de anumite tesle. Drept
criteriu de departajare a fost luatǎ dimensiunea lor: sunt considerate sape
cele mari, peste 19-20 cm înǎlţime, iar tesle cele mici.
Sǎpǎligile dupǎ forma
piesei pot fi clasificate în douǎ tipuri. Tipul I – în formǎ de frunzǎ, cu lama îngustǎ spre partea
inferioarǎ şi corpul lǎţit în zona orificiului pentru coadǎ. Au fost
descoperite la Grǎdiştea Muncelului şi datate la sfârşitul secolului I d. Chr.-
începutul secolului II. Analogii se cunosc atât în lumea greacǎ, cât şi în cea
romanǎ, indicând cǎ tipul a fost preluat din lumea greco-romanǎ. Tipul II are lama îngustǎ,
corpul uşor rotunjit în jurul orificiului pentru coadǎ şi terminat în partea
superioarǎ cu douǎ coarne. A fost descoperit la Grǎdiştea Muncelului şi
analogii existǎ în lumea romanǎ, indicând o preluare din acest spaţiu.
Cele mai frecvente unelte agricole
din descoperiri sunt secerile. Au o formǎ relativ simplǎ: o lamǎ curbatǎ, ascuţitǎ la
vârf şi terminatǎ la capǎtul opus printr-un cârlig de fixare, perpendicular pe
lamǎ. Existǎ douǎ variante: cu lama latǎ si cu lama îngustǎ. Multitudinea
pieselor descoperite în comparaţie cu alte unelte agricole se explicǎ prin
faptul cǎ secera a fost unealta de bazǎ în economia agricolǎ.
Coasele nu sunt la fel de
frecvente în descoperiri ca şi secerile. În Dacia se cunosc douǎ tipuri principale.
Foarfeca folositǎ la tunsul oamenilor şi
oilor este asemǎnǎtoare cu cele de azi. Era confecţionatǎ dintr- o barǎ de fier
îndoitǎ în forma literei U, lǎţitǎ la bazǎ pentru a-i mǎri elasticitatea şi
prevǎzutǎ cu douǎ lame la extremitǎţi. Varietatea acestor instrumente este
foarte mare şi la unele exemplare se observǎ urme de reparaţii. Descoperirile
sunt frecvente, mai ales în zona de deal şi de munte.
Aproape nelipsite din aşezǎrile
dacice sunt şi cosoarele,
folosite la curǎţatul viţei de vie, altoit. De obicei au o micǎ tijǎ în
prelungirea lamei pentru a se fixa mânerul, rar un mâner plin sau toc pentru
coadǎ. Sunt cunoscute pretutindeni şi au forme aproape identice.
Cuţitele de plug au forma
identică cu cea a unui mare cuţit şi servesc la tăierea pământului. De obicei
sunt mai lungi decât brăzdarul pentru că se prindeau de grindei. În descoperiri
nu apar întotdeauna alături de brăzdare, ce ar putea indica faptul că nu peste
tot se foloseau ambele piese.
Alte unelte agricole importante şi
larg utilizate erau sapele, săpoaiele,
săpăligile. În Dacia
romană era frecvent mai ales un alt tip
secerǎ cu limbă lungă pentru fixare pe coadă.
Unelte extrem de importante în
procedeul recoltării sunt coasele, vorbindu-se
de două tipuri: a) cel cu lamă lungă ( falx foenaria); b) tipul masiv,
cu lama scurtă ( falx sirpicula), apropiat ca dimensiuni de seceri dar
de formă diferită. Hârlețele nu sunt
prea numeroase în descoperirile din Dacia ,
dar nu lipsesc din inventarul aşezărilor romane şi mai ales a celor cu caracter
rural. Hârleţul ca unealtă de grădinărit este atestată în mai multe descoperiri
de epocă romană: Hobiţa, Răcari, Peceneaga-Mangalia, Mărculeni.
Tăietorul apare pentru prima dată în descoperirile de epocă
romană în Dacia .
Destinaţia lui este greu de precizat. Forma lui indică o mănuire verticală, ce
ar trimite spre un tăietor destinat tocării păioaselor, ierburilor, poate
trestiei şi papurii.
În lucrările viticole o unealtă
extrem de importantă era cosorul de vie.
A fost utilizat în lucrările viticole la tăierea viţei de vie, a
strugurilor.
Numǎrul mare de piese agricole
descoperite pe întreg teritoriul Daciei dovedesc importanţa agriculturii atât în
perioada dinainte de cucerirea romanǎ, cât şi dupǎ şi practicarea ei pe scarǎ
larga.
Sursa: Molnar Melinda Leila, Alimentatia in Dacia romana
Comentarii
Trimiteți un comentariu