Proiectul Ligii Diagonale

    Realizatorii proiectului au fost, în regiunea baltică, ministrul de externe al Letoniei, Zigfrids Meierovics, iar în regiunea sud-est europeană Take Ionescu. Acesta din urmă, după cum am mai arătat, nu gândea prelungirea uniunii regionale până pe coasta orientală a Balticii, acolo unde locuiau naţiunile baltice.
    Proiectul a fost susţinut puternic în Finlanda de către ministrul de externe finlandez Rudolf Holsti. Liga, în concepţia lui Meierovics, urma să fie alcătuită din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Ucraina şi Bielorusia. Ţările Antantei au dat de înţeles că susţin crearea unei asemenea ligi. Era avută în vedere perspectiva favorabilă creată de faptul că o asemenea ligă va constitui un puternic stăvilar atât la adresa răspândirii bolşevismului înspre Europa Occidentală, cât şi pentru a preveni expansiunea politică şi economică a Germaniei în estul Europei.
    Cu toate motivaţiile structurale de ordin politic, militar sau moral care păreau a impune realizarea unei asocieri mai largi a statelor din răsăritul continentului, reuşitele nu s-au situat la nivelul aşteptărilor. Nici poziţiile marilor puteri faţă de Rusia sovietică nu erau încă foarte clar stabilite în vara anului 1920. Pe de o parte, la Foreign Office se insista asupra soluţionării pe calea negocierilor a disputelor dintre Rusia şi statele limitrofe, pe de alta Franţa nu era dispusă încă la un dialog, în timp ce Statele Unite se pronunţau pentru menţinerea integrităţii teritoriale a Rusiei şi pentru dialog în chestiunile controversate.
    Politica strict naţională a statelor mici, care au primit oferte tentante din partea guvernului bolşevic de a încheia tratate de pace şi de recunoaştere a frontierelor, este de înţeles. Toate acestea se întâmplau într-un context internaţional confuz, în care, după cum se arăta într-un raport întocmit de şeful legaţiei române de la Stockholm, nici primăvara anului 1920 nu adusese o clarificare a poziţiei ţărilor aflate în nordul Europei, limitrofe Rusiei, faţă de mijloacele de combatere a bolşevismului. Deşi se dorea, în principiu, realizarea unei unităţi de acţiune, conferinţa de la Helsinki înregistrase un eşec în această privinţă. Ministrul de externe suedez îi declarase diplomatului român Arion că avea impresia că exemplul Estoniei, care încheiase un tratat de pace cu Rusia, va fi urmat de Finlanda, Letonia şi Polonia.
 
Sursa: Silviu Miloiu, România și Țările Baltice în perioada interbelică

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare