Fortificatii timpurii in Transilvania ( sec. XI-XII)


    La cumpăna dintre primele două milenii d.H. fortificatiile sunt o prezenţă obişnuită in peisajul habitatului transilvan. Locurile fortificate in această perioadă prezintă anumite caracteristici: nu sunt plasate doar pe inălţimi greu accesibile cum este cazul fortificaţiei de la Viile Tecii ci şi pe boturi de deal sau pe terasele superioare ale raurilor. 
    Acesta este şi cazul cetăţii de la Şirioara: prin poziţia strategică şi pantele abrupte care coboară pană in valea Şieului era un obstacol redutabil. Ea face parte din seria cetăţilor de pămant identificate in mediul transilvan, cetăţi care au funcţionat la cumpăna dintre primele două milenii ale erei creştine.
   Cetatea de la Viile Tecii se află pe o inălţime greu accesibilă, la o altitudine de 512 m., străjuind  valea Dipşei. Prin locul in care este plasată fortificaţia medieval timpurie identificată aici face o notă aparte printre cetăţile contemporane cu ea, situate, mai ales pe terase inalte cu un şanţ care desparte zona fortificată de restul terasei. Locuirea, in toate perioadele in care platoul a fost fortificat, se concentrează mai ales spre marginile acestuia, unde depunerile depăşesc pe alocuri 2,30 – 2,40 m. adancime de la nivelul solului actual. Cel mai vechi orizont este reprezentat de un nivel Coţofeni peste care se suprapune cel dacic.
    Sistemul de construcţie al fortificaţiei medievale timpurii este sugerat de amprenta celor două şanţuri paralele, pline de arsură, late de peste 1 m. şi adancindu-se la –1,65 m. faţă de nivelul solului actual. Distanţa dintre ele este de aproximativ 2 m. iar pe fundul lor, s au conturat uneori şi urmele unor gropi de pari. Traiectoria acestor şanţuri pe care s-a ridicat o structură supraterană din lemn a putut fi urmărită in majoritatea secţiunilor practicate in această zonă a platoului. Ea se incadrează ca sistem constructiv in categoria palisadelor ridicate prin realizarea unui eşafodaj din barne aşezate longitudinal, sprijinite din loc in loc de stalpi infipţi vertical in pămant şi probabil consolidat cu alte barne dispuse transversal formand compartimente umplute cu pămant tasat.

    La Bistriţ, situată la 3 km. de oraş, pe Dealul Targului, o inălţime greu accesibilă cu pante abrupte, cetatea regală are o formă ovală, foarte alungită, urmand caracteristicile terenului şi remarcandu-se prin dimensiuni impresionante (670 m. lungime şi 70 - 90 m. lăţime). Este dealtfel cea mai mare fortificaţie de acest fel din Transilvania.

 Sursa: Gabriela Hortenzia Radulescu, Habitatul in Transilvania de nord-est intre sec. VIII-XV 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare