Categorii de fortificații în Moldova medievală

      Toate amenajãrile fortificate se divizeazã în:
–obstacole – piese de apãrare care bareazã accesul;
–refugii – construcții care oferã adãpost în timp de pericol;
–posturi – baze de atac și sedii de garnizoanã, numite mai tîrziu poziþii de foc.
     Astfel, în timpul retragerii planificate a trupelor au apãrut „obstacole“ de diversã naturã greu de evitat pentru dușman: pasuri fortificate, construcții-baraje, amenajãri-capcane, poduri în- tãrite. Drept „obstacole“ pot fi calificate și palisadele de lemn din primele capitale ale țãrii. „Posturile“ – cetãțile voievodale – asigurau controlul unor puncte sau zone obligatorii de trecere terestre sau fluviale, constituind centre administrative și militare de o mare însemnãtate. „Refugii“ pot fi considerate mãnãstirile fortificate, curțile domnești și boierești, schiturile rupestre, construcþiile subterane, tainiþele. Un potențial defensiv net superior celui al construcþiilor de rînd îl aveau bisericile, casele sfatului, hanurile, vãmile . În caz de pericol toate contribuiau la apãrarea Moldovei.
     În funcție de gradul de durabilitate a cetãților distingem:
–fortificații permanente;
–fortificații ocazionale.
     Primele – construcții trainice, solide, sunt destinate unei apãrãri stabile, pe cînd ultimele – amenajãri ușoare, adesea improvizate, ridicate rapid din materiale perisabile, pot asigura doar o securitate temporarã. Drept exemplu de fortificații permanente pot servi cetãțile voievodale de piatrã Hotin, Soroca, Cetatea Albã, Chilia, Neamț, Scheia, Cetatea de Scaun de la Suceava și Cetatea Nouã de lîngã Roman. Printre cele ocazionale se numãrã cetãțile de pãmînt și lemn de la Bîrlad, Bercheci și Crãciuna.
     Din punct de vedere al atribuirii, Moldova a cunoscut urmãtoarele categorii de cetãți:
–cetãți moldovenești;
–cetãți bizantino-genoveze;
–cetãți otomane.
     În primul grup vor fi incluse atât întãriturile rudimentare ale cnejilor români din formațiu- nile statale incipiente, cât și fortificaþiile „clasice“ construite la comanda domnitorilor Moldovei. Cetãți bizantino-genoveze se bãnuiesc a fi cele de la Moncastro (Cetatea Albã) și la Licostomo- Chilia. Dar la momentul intrãrii în componența Moldovei, toate aceste cetãți au trecut în stãpânirea domnitorilor. Numai ei aveau voie de a zidi fortificații – puncte de sprijin militar și întãrituri urbane. Boierii puteau sã-și edifice doar conace și curți întãrite, iar clerul – mãnãstiri fortificate. Spre deosebire de alte țãri din Europa, Moldova n-a cunoscut niciodatã cetãți aflate în proprietatea comunitãților orãșenești sau rurale. Din a doua jumãtate a secolului al XVI-lea otomanii dispuneau de o adevãratã rețea de avanposturi în partea de est și sud-est a Moldovei. Unele erau construite la comanda sultanilor, altele reprezentau cetãți moldovenești refãcute sau reconstruite (Cetatea lui Iurghici – Yanîk-Hisar, Tighina-Bender, Cetatea Albã-Akkerman, Chilia.). Ele se gãseau pe teritorii administrate direct de Poartã.
     De asemenea, distingem fortificații de granițã și fortificații din interiorul țãrii. Din primul aliniament al apãrãrii teritoriale fac parte cetãțile voievodale de pe linia nistrianã sau din apropierea ei (Hotin, Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Cetatea Albã), în vecinãtatea Prutului ( și pe Dunãre (Chilia), iar din cel interior – cetãțile Neamț, Șcheia, Cetatea de Scaun de la Suceava și Cetatea Nouã de lângã Roman.
    Dupã materialele de construcþie utilizate fortificațiile Moldovei se pot grupa în:
–cetãți de pãmînt și lemn;
–cetãți de piatrã.
     Lucrãri de întãrire a așezãrilor medievale cu valuri și șanțuri încep sã fie cunoscute pe teri- toriul Moldovei încã din secolele VI-VII. Fortificaþii de pãmînt și lemn aparținînd perioadei prestatale au fost identificate la Udești, Rãciula, Lucașeuca, Alcedar, Echimãuți, Bîtca Doam- nei, Arsura-Huți, Hotin, Horodiște, Baranca-Hudești, Cobila-Dorohoi. În perioada medievală asemenea cetãți au existat la Baia, Siret, Suceava, Iași, Hmielov, Orheiul Vechi, Tighina, Soroca, Bîrlad, Bercheci, Crãciuna. Chiar și în condițiile folosirii armelor de foc întãriturile din pãmînt și lemn aveau o anumitã importanțã militarã. Mult mai rezistente sînt fortificațiile de piatrã: majoritatea cetãților voievodale, unele curți domnești și boierești, unele mãnãstiri fortificate. Pe mãsurã ce s-a extins utilizarea artileriei, s-a impus mãrirea și amplificarea incintelor.
    Importanța cetãții depinde în mare mãsurã de cei care o apãrã. Dupã numãrul ostaților din trupele permanente în timp de pace avem:
–cetãți cu garnizoane restrânse (pînã la 200-300 ostași);
–cetãți cu garnizoane mari (mai mult de 300 ostași).
     În prima categorie intrã cetãțile Neamț, Șcheia, Cetatea Nouã de lîngã Roman, Soroca,  Hotin, Bender. Garnizoana fortificației Bender includea la 1570 106 ostași ai infanteriei ușoare. De altfel, în alte țãri europene chiar unele fortificaþii mari erau apãrate de gar- nizoane puțin numeroase. Astfel, în Transilvania garnizoanele permanente ale cetãților regale și nobiliare ajungeau doar pînã la 50-100 luptãtori. În Țara Româneascã, cetatea Giurgiu adã- postea o garnizoanã de circa 300 de ostași. În timp de rãzboi numãrul apãrãtorilor creștea considerabil. Cronicarul Ion Neculce consemneazã cã în cetatea Soroca se gãsea la 1692 o oaste de 3000 luptãtori.
     În categoria a doua pot fi incluse Cetatea Albã, cetatea Chilia și Cetatea de Scaun de la Suceava. Se știe cã numãrul ostașilor ce pãzeau Cetatea Albã în 1659 era de 1700. Garnizoana permanentã a cetãții Chilia includea la 1570 31 ostași ai corpului auxiliar, 88 de „oameni ai cetãții“, 10 canonieri și mai mulți ostași ai infanteriei ușoare. Izvoarele scrise dau amãnunte asupra rezistenței Cetãtii de Scaun de la Suceava în 1497 atacului oștirilor polone, caracterizat prin instalații ocazionale, baterii de tunuri, lucrãri de apropiere , la care ar trebui sã participe o garnizoanã numeroasã.
 
Sursa: Șlapac Mariana, Arhitectura de apărare din Moldova medievală

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor