Alegerea ca domn a lui Radu de la Afumati

       Radu de la Afumați (sau Radu al V-lea), fiul lui Radu al IV-lea cel Mare a fost Domn al Țării Românești de mai multe ori: decembrie 1522 - aprilie 1523, ianuarie - iunie 1524, septembrie 1524 - aprilie 1525 și august 1525 - ianuarie 1529. Ginere a lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, fiica acestuia.  
       Dupá indepártarea lui Theodosie de pe tronul tárii , lucrurile s-au complicat in mod deosebit : rámas fárá concurenți știind cá avea dreptul la tronul vacant în calitatea sa de membru al familiei domnitoare, Mehmet beg a cerut sultanului sá-1 numeascá pe el domn al Tárii Românești, rámasá fárá suveran.
      Data când s-a petrecut acest eveniment este greu de stabilit ; conform celor consemnate în Istoria Țärii Romänesti, Mehmet ar fi cerut domnia dupá moartea lui Theodosie ; In schimb, Radu Popescu, autorul Istoriilor domnilor Țării Românești afirmă că Mehmet solicitase tronul țării fárá aminteascá de soarta lui Theodosie.
     Auzind vestea, s-au adunat boiarii toti, si mari si mici si toatá curtea, .:-au rádicat domn pre Radul vodá din Afumati". Cronica lui Radu Popescu adaugá amánuntul că boierii s-au unit toti si s-au împácat  si-au rádicat domn, cu voia tuturor, pe Radul de la Afumati".
     Raguzanul Michael Bocignoli,  afirmă că  ridicarea ca domn a lui Radu de la Afumati a fost rezultatul reactiei romanilor impotriva tutelárii tânárului Theodosie de catre turci. Dupá alegerea sa, boierii au trimis soli la sultan si roagá sá-1 intáreascá pe domnul ales de ei si se stráduiesc să-l convingá că acel copil nu e in stare de nimic  din cauza virstei prea fragede si nu e deloc potrivit pentru o cirmuire atit de insemnată.
     Vázind hotárirea romanilor de a nu accepta pe Mehmet beg la conducerea țării, sultanul s-a mâniat si a poruncit, impotriva legii si a dreptului popoarelor, sá fie gâtuiti solii, iar pe ceilalti care veniserá cu ei i-a lásat sá se intoarcă acasá, după ce a pus sá li se taie nárile. Ca represalii sultanul porunceste pașalelor de Nicopole, Vidin si Silistra să adune oastea de pradă și să pustiască Tara Românească.
      Solidarizarea boierimii cu noul domn ales de țară în conditii dramatice rezultá si din faptul că un numár de cinci din fostii mari dregatori ai lui Neagoe Basarab s-au aflat de la inceput in sfatul lui Radu de la Afumati , este vorba despre : Harvat mare logofát din Grozesti, Udrea vornic din Boldesti, Drághici paharnic din Floresti, Neagoe postelnicul si Dumitru vistierul din Vácáresti.
 
Sursa: Nicolae Stoicescu, Radu de la Afumati
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor