Inceputurile sistemului bancar in Tarile Romane

     Până în 1877 nu putem vorbi de un sistem bancar în România. Aceasta se explica prin insuficienta acumulare interna de capital, dar mai ales datorită opoziţiei puternice a capitalului cămătăresc care practica împrumuturi pe termen scurt şi cu dobânzi mari.Chiar şi puţinele case de bancă apaţinând unor străini (armeni, evrei, etc) practicau tot în credit cămătăresc, avantajul este că aceştia s-au împamantenit la noi şi astfel profiturile nu au ieşit afară din ţară.
    În 1856 Banca Moldovei (Iaşi) acorda împrumuturi cu dobânzi mici prin garanţii imobiliare (ipoteca), însă după mai bine de un an va da faliment, datorită nerambursării creditelor.  
     După 1860 Banca Imperiala Otomană va crea la Bucureşti şi Galaţi câte o filială, cu capital englez. Filiala bucureşteană îşi luase numele de Banca Romaniei (care ceruse monopolul emisiunii monetare româneşti în 1865) şi va rezista mai mult, sub o altă denumire-Bank of Romania.
     Singura instituţie de creit care acorda sprijin financiar statului era Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni, înfiinţată în 1864.
     Creditul Funciar Rural (1873) şi Creditul Funciar Urban(1875) vor determina o reducere a dobânzii practicate pe piaţa internă, deoarece acordau credite ieftine sub formă de hârtii de valoare care se vindeau pentru a obţine banii. Existau deasemenea, societăţi de asigurare (Dacia, Romania) şi cooperarative de credit. În Transilvania s-au creat instituţii de credit cu capital german şi maghiar, precum şi cooperative de credit româneşti.
      Inexistenţa unui sistem bancar naţional se va regăsi în nivelul scăzut al tranzacţiilor comerciale în ritmul lent al dezvoltării economice a ţării noastre.
Sursa: Viorel Mircea, Istoria economica a Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare