Efortul economic al Romaniei in timpul celui de al doilea razboi mondial

      Problema participării României la cel de-al doilea război mondial face în prezent obiectul unei analize complete şi pertinente din partea istoricilor din ţara noastră, renunţându-se la tratarea unilaterală de până acum, adică trecerea sub tăcere a perioadei 1941-1944. Guvernul mareşalului Antonescu a considerat, de datoria sa, că este momentul să acţioneze pe plan militar pentru a face nul şi neavenit actul anexat tratatului Ribbentrop-Molotov cu privire la pretenţiile Rusiei staliniste asupra unor teritorii româneşti. Potenţialul economic şi militar al României este pus in slujba materializării acestui drept sfânt al poporului nostru. Jertfele armatei române pe frontul de răsărit, la Cotul Donului şi in alte zone, în contextul planului strategic german de a împinge în liniile întâi ale frontului alte trupe decât cele nemţeşti, coroborate cu efortul economic destinat războiului n-au putut fi evaluate până in prezent. Cert este că România a simţit din greu tarele acestui război.
      Aruncată apoi în sfera de influenţă a Rusiei sovietice, România se va alătura coaliţiei antihitleriste (23 august 1944), cu concursul regelui Mihai şi al unor ofiţeri ai curţii regale, acţiune cu un larg ecou pe plan internaţional. Întregul pontenţial economic şi militar al ţării noastre este pus la dispoziţia Aliaţilor. Pe front, România participă cu un efectiv de 570.000 de soldaţi şi ofiţeri, eliberând mai întâi propriul teritoriu ( până la 25 octombrie 1944) şi contribuind la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi parţial a Austriei, pierderile cifrându-se la 170.000 de morţi şi răniţi.
      Efortul României în perioada august 1944 – mai 1945 a fost orientat pe mai multe direcţii. În primul rând, in industie, s-a acţionat pentru creşterea extracţiei de petrol şi cărbune, fiind refăcute în procent majoritar întreprinderile petroliere şi rafinăriile. A fost impulsionată producţia de armament, muniţii şi echipament de război, cu numeroase privaţiuni pentru populaţie. Agricultura va aproviziona frontul cu mai multe produse agro-alimentare, furaje şi animale de tracţiune. De asemenea, a fost refăcută în mare parte reţeaua de transport feroviar legată direct de front. Sistemul feroviar este pus la dispoziţia frontului, ca şi flota românească. În această a doua parte a participării României la război,  contribuţia sa a însemnat aproximativ 175  de miliarde de lei (la cursul anului 1938) sau 1.255.000.000 de dolari. Fără a primi despăgubiri de război şi statutul de ţară cobeligerantă, România va fi nevoită, prin Convenţia de armistiţiu semnată la 12 septembrie 1944 cu Puterile Aliate şi Asociate, să plătească despăgubiri de război  însumând 300 de milioane de dolari, obligaţie ratificată de Convenţia de Pace de la Paris din 1946, amplificând astfel greutăţile economice cu care se confrunta ţara noastră imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial.
 
Sursa: Viorel Mircea, Istoria economica a Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare