Călători străini despre Țările Române (7)
Iata cum descrie Timisoara, cronicarul Evliya Celebi in urma vizitei facuta in 1652 pe aceste meleaguri.
În
cetate sunt patru geamii. Geamia lui Suleiman han a fost un lăcaș mare de
rugăciune, dar acum e șubredă. E o clădire din calcar și nu din piatră[!]. În
prezent, această geamie e plină cu grămezi de pesmeți pentru gaziii musulmani.
Mai sunt: geamia Gemgeme [?], geamia Șiket [?], patru lăcașuri pentru derviși,
șapte școli pentru copii, trei hanuri și patru băi frumoase, dintre care baia
de la Poarta de apă și cea de lângă Poarta de la mal se află în interiorul porților.
În
cetate se găsesc patru sute de dughene; bazarul este împodobit, iar toate străzile
sunt pardosite cu scânduri; pavaj de piatră nu există, dar nici nu e cu putință.
Prin interiorul cetății trece, prin două locuri, prin canele, râul Timiș, și
toată populația de acolo ia apă și-și potolește setea; cișmele nu sunt deloc.
Toate murdăriile se aruncă în râul Timiș și plutesc pe el. În această cetate se
află și cafenele, precum și hambare pentru grâu.
Timișoara
e alcătuită cu totul, din zece mahalale. Are o mie cinci sute de case
spațioase, mai scunde sau mai înalte, acoperite cu șindrilă, având curți
împrejmuite cu scânduri. Fiecare casă are două porți: printr-una circulă
călăreții și căruțele, iar prin cealaltă intrș și ies pietonii; aceasta este
poarta cea mică. […]
Populația
pașnică e formată din oameni simpli și milostivi. Aici se află ostași veseli,
negustori și oameni învățați. Locuitorii poartă mai ales haine de postav,
șalvari de postav copci și cu genunchii acoperiți cu piele de saftian; pe cap
poartă căciuli de postav verde, iar în picioare papuci groși. Datorită apei și
climei bune, locuitori sunt oameni veseli și cumpătați.
Alimentele.
Orașul este vestit prin pâinea țipău, prin turta sa cu unt, plăcinta cu miere, ciorba
neagră, varza și dovleceii umpluți. Dintre băuturi, sunt vestite vișinata și
miedul. În această regiune e o rușine mare să bei vin; se bea, de obicei, mied.
Comentarii
Trimiteți un comentariu