Presa politica in a doua jumatate a sec. XIX

       Presa politica a avut un rol deosebit de important. Ea se naste in spatiul romanesc in perioada Revolutiei din 1848. Ziarele cu caracter de informatie generala , precum Curierul Romanesc, de la Bucuresti si Albina Romaneasca, vor face locul unei prese politice militante. In perioada Revolutiei apar o serie de ziare politice, legate de diverse fractiuni. Cel mai important, este fara indoiala cel editat de Rosetti, Pruncul Roman, ce exprima fidel pozitia si prioritatiile gruparii liberal-radicale. O pozitie cu nuante diferite, este Poporul Suveran, al lui Balcescu, de tenta liberal-democrta, ce isi stabilea ca prima prioritae rezolvarea problemei rurale. Ca metoda preconizata, era mai moderat decit grupul rosettist.
     In perioada urmatoare, initiativa politica revine, de asemenea radicalilor, si aceluiasi C. A. Rosetti, care editeaza in 1857-interesant sinconismul cu aparitia la Iasi a Stelei Dunarii, in 1856- a ziarului Romanul. Acesta va fi cel mai important ziar romanesc, timp de patru decenii, supravietuind mortii fondatorului sau.
     Gruparea nationalista Fractiunea liberala si independenta, va edita ziarul Trompeta Carpatilor, ce va transmite un puternic mesaj xenofob, cu deosebire antisemit. Acest ziar a servit ca model lui Caragiale pentru publicatia de santaj din “Scrisoarea pierduta”: Racnetul Carpatiilor.
    Aceste reviste, si Romanul in special vor contribui la clarificarea fizionomiei politice romanesti.
 
Sursa: Liviu Rotman, Istoria modern a Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor