Planul Fouchet

        În 1962, pe baza înţelegerii franco-germane stabilită în urma numeroaselor întâlniri între de Gaulle şi Adenauer, statele membre ale Comunităţilor au realizat progrese importante în tentativa de a crea o Uniune Europeană. Şefii de stat sau de guvern au purtat discuţii în această privinţă cu prilejul summit-lui de la Paris (februarie 1961) şi Bad Godesberg (iulie 1961).
        S-a instituit astfel un comitet prezidat de francezul CHRISTIAN FOUCHET căruia i s-a încredinţat misiunea de a elabora un proiect de statut. Acesta a prezentat pe 2 noiembrie 1961 un „statut al Uniunii europene“. Proiectul era bazat pe respectul personalităţii statelor membre. Era deci respinsă opţiunea federală.
      Un al doilea proiect Fouchet a fost prezentat pe 18 ianuarie 1962. Cei 5 parteneri ai Franţei au prezentat pe 20 ianuarie 1962 un contraproiect în care „Uniunea Europeană“ apărea ca o „Uniune a statelor şi a popoarelor“.  În martie 1962, Franţa pe de o parte, „cei 5“ pe de altă parte au confruntat textele şi au examinat posibilitatea de a ajunge la un compromis. Acesta s-a relevat puţin câte puţin imposibil atât din cauza diferenţelor de concepţie asupra Uniunii (generalul De Gaulle opunându-se oricărei evoluţii de tip federal) cât şi din cauza divergenţelor între Franţa şi partenerii săi asupra problemelor politice fundamentale precum atitudinea faţă de candidatura britanică şi tipul legăturilor care urmau a fi stabilite cu Statele Unite ale Americii (Franţa insistând asupra independenţei Europei fată de aceştia). 
 
 
Sursa:         Filipescu I.P., Fuerea A., Drept institutional comunitar european
                                                                                                                                  
 
 
 
 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor