Atentate din istoria romanilor

Gheorghe Bibescu. În seara zilei de 9/21 iunie 1848, când avusese loc „Adunarea de la Izlaz” (jud. Romanaţi), la Bucureşti are loc un atentat împotriva domnitorului Gheorghe Bibescu. Astfel, în timp ce acesta se afla în trăsură împreună cu ministrul de Interne, Villara, întorcându-se dintr-o plimbare „la Şosea”, la Capul Podului (Piaţa Victoriei), trei tineri aflaţi într-o birjă (identificaţi ulterior a fi Grigore Peretz, Dumitru Creţulescu şi Iancu Paleologu), trag câte un foc de pistol asupra sa. Doar unul dintre gloanţele atentatorilor îşi atinge ţinta, oprindu-se însă într-un epolet, fără a-l răni pe Bibescu.
Alexandru Ioan Cuza. Cu două zile înainte de sosirea triumfală în Bucureşti (8/20 februarie 1859), croitorul evreu Schmidt dezvăluia Poliţiei un complot pus la cale de doi indivizi, pe nume Grini şi Matelon, care urmăreau asasinarea lui Cuza, prin explozia unei bombe.
Lascăr Catargiu. La 14/26 ianuarie 1876, preşedintele Consiliului de Miniştri, Lascăr Catargiu, este atacat în momentul în care urca dealul Mitropoliei. Avea 53 de ani. Agresorul, un anume Paraschivescu, îl loveşte de mai multe ori cu o bâtă, chiar şi atunci când se prăbuşeşte la pământ.
Regele Carol I. La 25 aprilie/7 mai 1888 are loc un atentat asupra regelui. Sergentul din garda comunală Preda Fântânaru, fost deţinut pentru crimă, vine îmbrăcat în costum popular, se postează în faţa magazinului Nacu Mincovici, iar în momentul în care suveranul trecea cu trăsura, trage două focuri în fereastră, folosindu-se de o puşcă ,,Lefaucheux’’. Din fericire, suveranul scapă nevătămat.
Ion C. Brătianu. Atacat de un profesor, Ivan Pietraru, la data de 3 decembrie 1880, ora 17.15, pe când ieşea de la Camera Deputaţilor. Având în mână un cuţit, acesta s-a aruncat asupra premierului, dar, după o luptă scurtă, timp în care intervine cu un baston şi un anume Goga, este dezarmat.
Ion I.C. Brătianu - la data de 6 septembrie 1886, după ieşirea din sediul Legaţiei Austro-Ungare. Atacatorul a tras un foc de revolver, rănindu-l la braţ, în cele din urmă fiind imobilizat datorită intervenţiei energice a unui sergent de Poliţie.
Tentativă de asasinare a regelui Carol al II-lea, aflat în drum spre Varşovia, în timpul escalei de la Budapesta.
Tentativă de asasinare prin otrăvire a lui Nicolae Titulescu. Totul a fost descoperit de francezii de la ,,Deuxième Bureau’’.
Sursa: Dan Nita, Istoria serviciilor de protectie romanesti
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor