Armata romana din Dacia intre 102-105

     Unităţile auxiliare care aparţinuseră armatei Moesiei Inferior au fost deplasate pe Olt. Sunt cunoscute deplasări ale cohortei I Flavia Commagenorum la Arcidava, ale cohortei I Hispanorum la Arutela, ale cohortei II Flavia Numidarum la Feldioara, ale cohortei II Flavia Bessorum la Criscior, ale cohortei I Bracarangustanorum la Angustia(Breţcu) şi ale alaei I Asturum la Hoghiz.
      Cea mai importantă clădire a comandamentului roman în Dacia este aşa numitul Palat al Augustaliilor, care are caracteristici asemănătoare cu principia de la Potaissa, din sud-estul Transilvaniei. Aedes Augustalium are intrarea pe latura de nord. Pe laturile de est şi vest se aflau încăperi denumite principia. Acest tip de construcţie este specific Orientului Apropiat. Conform specialiştilor, “Aedes Augustalium” de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa reprezintă principia castrului de aici. Dintre legiunile care au staţionat în Dacia între cele două războaie sunt menţionate legiunea XIII Gemina şi legiunea IV Flavia Felix. La Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost descoperite cărămizi cu ştampilele legiunii IV Flavia Felix, ceea ce explică participarea unor detaşamente ale legiunii la construirea unor edificii publice după 106 d.Hr. În ceea ce priveşte staţionarea legiunii XIII Gemina la Ulpia, unii cercetători nu o cred posibilă, ipoteza bazându-se pe publicarea eronată a cărămizilor cu ştampila legiunii, care nu proveneau de la Ulpia ci de la Micia.
       Între anii 102-105 legiunile şi auxiliile au staţionat în castre mari de pământ ridicate la Schela Cladovei, Zăvoi, Berzobis, posibil Tibiscum şi Sarmizegetusa. Castrele de la Drobeta şi de la Pojejena au fost construite de cohors I Antiochiensium (Drobeta) şi coh. V Gallorum (Pojejena), iar Leg. IV Flavia Felix şi-a avut sediul într-un mare castru de pământ ridicat pe locul viitoarei capitale a provinciei.
      Se poate concluziona că între cele două războaie daco-romane Traian a fost preocupat de consolidarea stăpânirii teritoriului dacic cucerit şi organizării sale militare în vederea distrugerii statului dac. Fortificaţiile care s-au construit au fost astfel amplasate încât trupele romane de aici să poată rezista unor eventuale atacuri prin surprindere, dar au fost totodată şi bastioane pentru viitoarea organizare militară a provinciei. Teritoriile ocupate în urma primului război au fost supuse unei comenzi unice. Cele situate în apropierea Moesiei Inferior, respectiv estul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei au fost subordonate guvernatorului Moesiei Inferior, iar Banatul şi vestul Olteniei subordonate Moesiei Superior.
Sursa: Adrian Bejan, Istoria Daciei romane
           

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor