Stabilitatea monetara din 1929

      Între anii 1916–1924 moneda naţională, în urma războiului şi unificării monetare necesitată de Unirea de la 1918, suferă mari transformări, în principal prin sporirea substanţială a masei sale în circulaţie şi a reducerii valorii pe unitate. Atât cheltuielile de război cât şi preschimbarea monedelor din teritoriile unite cu România s-au efectuat fără o mărire corespunzătoare a acoperirii în aur a leului. Din iulie 1917 institutul de emisiune a suspendat convertibilitatea bancnotelor care durează până la 1929.
      Legea monetară din anul 1929 menţine monometalismul, fixează leului o valoare aur de 32,258 ori mai redusă decât în 1867, greutatea în aur a etalonului fiind de numai 0,010 gr. faţă de 0,3226 gr. în secolul trecut. Legea consacra astfel deprecierea pe care o suferise moneda naţională. Semnele monetare pe piaţă au rămas aceleaşi şi circulaţia monetară în aceeaşi cantitate. Prevederile legii consacrau eliminarea din circulaţie a monedelor de metal nobil şi înlocuirea lor cu monedă de hârtie a B.N.R. Etalonul monede de aur al legii din 1867 este înlocuit cu etalon aur – devize din care se constituia şi acoperirea monetară. Totodată se restabilea convertibilitatea suspendată în 1917. Aceasta însă practic nu se realiza în aur – monedă sau lingouri – ci în devize solicitate ca regulă pentru schimburile sau cheltuielile externe. Stocul aur al băncii de emisiune nu mai servea pentru convertirea bancnotelor ci pentru echilibrarea balanţei de plăţi externe, ridicându-se astfel la funcţia de adaptare a circulaţiei monetare la necesităţile pieţei şi de menţinere a stabilităţii banilor.
       Condiţiile în care a fost făcută stabilizarea, conjugate cu efectele crizei economice şi datoria externă sporită cu împrumuturile contractate în scopul reformei monetare, ca şi contradicţiile economiei naţionale au determinat după câţiva ani deteriorarea din nou a monedei naţionale, începerea unui nou proces inflaţionist ce va traversa perioada războiului şi va produce, până în august 1947, cea mai mare prăbuşire pe care a suferit-o până atunci leul.
 
Sursa: Victor Axenciuc, Evolutia economica a Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor