Soţiile lui Ştefan cel Mare

Soţiile legitime ale lui Ştefan cel Mare au fost la număr trei, deşi, se vorbeşte şi despre o  a patra, o catolică pe nume Margareta.
Ştefan a fost căsătorit prima dată cu sora cneazului Kievului, Simion Olelkovici, Evdochia, cu care s-a cununat la data de 5 iulie 1463. Evdochia i-a făcut trei copii: Olena, care va fi măritată cu cneazul Moscovei Ivan al III lea,  Petru, mort în 1480 şi Petru mort şi el în 1496. Evdochia va muri în 1467.
La data de 14 septembrie 1472, Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria din Mangop, din familia Komnenilor şi înrudită cu Paleologii, fiica unui anume Olubei. Şi această căsătorie a fost scurtă deoarece Maria va muri la 19 decembrie 1477. Din această căsătorie au rezultat doi fii, Bogdan şi Iliaş, cel mai probabil gemeni, morţi şi ei de timpuriu. Maria de Mangop a fost înmormântată la mănăstirea Putna, unde avusese loc şi cununia.
În acelaşi an se va căsători cu Maria Voichiţa, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Ţării Româneşti. Deşi nu a respectat tradiţia, respectiv un an de doliu, Ştefan a obţiunut încredinţare de la mitropolitul Moldovei, pentru această căsătorie. Motivul acestei căsătorii rapide e simplu: moartea primelor două soţii şi nevoia urgentă de un moştenitor. Maria Voichiţa i-a supravieţuit lui Ştefan, murind în 1511, stându-i astfel aproape 27 de ani. Deasemenea Maria Voichiţa este înmormântată  la mănăstirea Putna. Din această căsătorie a rezultat un fiu, Bogdan Vlad, viitorul domnitor Bogdan al III lea.

Sursa: Dan Mazilu, Văduvele sau istoria la feminin

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor