A fost atacul de la Pearl Harbour o surpriză?

După cum se știe Japonia a atacat baza marină americană de la Pearl Harbour la 7 decembrie 1941. După acest atac S.U.A.  vor intra în război de partea aliaților pentru a răzbuna această acțiune. Pentru a evita situația în care Germania ar fi putut controla 3 continente, S.U.A. au făcut totul pentru a provoca Germania. În acest sens au acordat tot ajutorul Marii Britanii, însă Hitler n-a căzut în cursă și n-a declarat război Statelor Unite.  Roosvelt știa ca nu putea angrena țara într-un război, dacă nu avea sprijinul total al poporului american. Și singurul lucru care putea uni poporul în această convingere era un act grav de agresiune împotriva S.U.A. Astfel că Roosvelt, a încercat Japonia, dându-i ultimatum acesteia, pentru a se retrage din China. În aceste condiții japonezii au pregătit un atac surpriză sperând să dea o lovitură grea armatei americane. În urma atacului, americanii au suferit destule pierderi, câteva mii de soldati uciși, 188 de avioane distruse și 21 de vase de război distruse sau avariate.
Cercetările efectuate imediat după atac i-au scos vinovați pe comandații bazei americane din Hawaii, generalul Walter Short și generalul Husband Kimmel. Aceștia au fost degradați, pentru lipsă la datorie. Totuși în anul 2001 în urma cercetărilor celor 2 generali li se redă postum onorurile și gradele. Se pare că cei 2 generali au fost dezinformați intenționat, pentru a da senzația atât Germaniei cât și Japoniei, că S.U.A.  ar fi suferit o lovitură decisivă.
Cert este că odată cu intrarea S.U.A. balanța războiul se va înclina decisiv în favoarea aliaților. Chiar amiralul marinei japoneze Yamamoto, care a comandat atacul  a declarat: am trezit din somn un uriaș și am stârnit în el o hotărâre de nezdruncinat.
Totodată primul ministru britanic Winston Churchill, afirma: atacul japonez asupra S.U.A. a fost o simplificare la maximum a problemelor și a datoriei lor. Afirmație care, după părerea mea, spune multe despre acest atac surpriză.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Politica interna a lui Stefan cel Mare