Criza Imperiului Habsburgic din 1740

 

Peisajul politic european a fost puternic bulversat de trei evenimente consecutive care s-au succedat în anul 1740: moartea lui Frederic Wilhelm, regele Prusiei (31 mai), moartea împăratului Carol al VI-lea (20 octombrie) şi moartea ţarinei Ana Ivanovna (28 octombrie). Primele două evenimente au avut o influenţă foarte mare asupra Imperiului, profilul politic al acestuia fiind profund bulversat şi definitiv schimbat.

La moartea lui Frederic Wilhelm, regele care dăduse Prusiei o armată foarte puternică, principe regal a devenit Frederic al II-lea (1740-1786).

După moartea lui Carol al VI-lea: Pragmatica Sancţiune conferea tronul fiicei acestuia Maria Tereza, în vârstă de 23 de ani. Carol al VI-lea făcuse eforturi şi sacrificii foarte mari pentru ca marile puteri să garanteze succesiunea pe care el o propusese. Spania în 1725, Rusia şi Prusia (1726), apoi Marea Britanie, Franţa, Pemont-Sardinia au recunoscut Pragmatica Sancţiune.

In ciuda faptului că Dieta imperială a aprobat succesiunea propusă de către Carol al VI-lea, mai mulţi principi nu o recunoşteau. Carol Albert de Bavaria nu a subscris niciodată la Pragmatica Sancţiune, mai mult el acum revendica pentru sine coroana Boemiei. Apoi noul rege prusac, electorul de Brandenburg, spera să obţină Silezia în schimbul votului său.

Pe plan european diplomaţia imperială părea a intra într-o perioadă nefastă. Austria cunoscuse un eşec considerabil şi în politica sa din sud-estul continentului. Războiul în care s-a antrenat alături de Rusia (1737-1739) s-a dovedit a că a fost o proastă alegere în condiţiile în care resursele şi armata austriacă nu erau refăcute după războiul de succesiune polonez. Tratatul de la Belgrad semnat cu turcii a fost un recul pentru austrieci. Mai mult, relaţiile Franţei cu Imperiul Otoman se consolidaseră şi mai puternic, evident şi în dauna Austriei, după Belgrad.

 Sursa: Mircea Brie, Ioan Horga, Relatiile internationale de la echilibru la sfrasitul concertului european

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor