Raportul Tindemans


Summit-ul de la Paris din decembrie 1974 a încredinţat belgianului TINDEMANS misiunea de a stabili un raport asupra „Uniunii Europene“.

Raportul Tindemans prezentat în 1975 propunea ameliorarea anumitor mecanisme instituţionale comunitare şi transformarea progresivă a Cooperarii Politice Europene într-o politică externă comună. Acest raport nu a produs consecinţe notabile.

Consiliul European reunit la Stuttgart în iunie 1983 a adoptat o „Declaraţie solemnă asupra Uniunii Europene“. Acest text conţine declaraţii de intenţie şi câteva angajamente mai precise ale şefilor de stat sau de guvern, în special în ceea ce priveşte Parlamentul european care a primit confirmarea că dreptul său la informare va fi respectat de Consiliul european în toate domeniile, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea politică.

Declaraţia nu defineşte ceea ce este U.E., ci indică faptul că „uniunea europeană se realizează prin aprofundarea şi extinderea câmpului de acţiune al activităţilor europene pentru a acoperi într-un mod coerent, cu toate că pe baze juridice diferite, o parte crescută a raporturilor dintre satele membre şi relaţiile lor externe“.      
Sursa:   Filipescu I.P., Fuerea A., Drept institutional comunitar european
                                                                                                                          
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cauzele instaurarii regimului fanariot

Campania otomană din anul 1538 şi consecinţele ei pentru Moldova

Locuintele geto dacilor